23948sdkhjf

Hotell samarbetar med nytänkande maträddare

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Nystartade Foodloopz har genom ett landstäckande nätverk av företag i mat- och dryckesbranschen etablerat en plattform för försäljning av varor som annars skulle kastats.

Det är en bra affär för miljön, men också för såväl säljare som köpare. Som första hotell i Stockholm har Clarion Hotel gått med i nätverket och har i dagarna just mottagit sin första “loop” av tolv kg kantareller som utgått ur sortiment hos den ursprungliga leverantören och inte längre kunde säljas hos grossist.

Läs också: Museiöl bryggs på överblivet bröd

- För oss på hotellet är detta ett fantastiskt samarbete. Vi får chansen att köpa in råvaror av bra kvalitet till bra priser samtidigt som vi gör en god gärning för miljön. Dessa kantareller har nu blivit till både såser, frukostomeletter och lunchsoppa här på hotellet, säger Björn Callin, General Manager, Clarion Hotel Stockholm.

Foodloopz fungerar som en förmedlingstjänst mellan olika företag där ett företag med varor, som av en eller annan anledning inte kan säljas i den vanliga konsumtionskedjan, får chansen att lägga upp dessa till försäljning. De varor som säljs kan är allt ifrån “fula” frukter och grönsaker till mat med skadad förpackning, råvaror med kort datum eller helt enkelt produkter som av olika anledningar skall sluta säljas hos leverantören.

Säljaren får sedan själv bestämma vilken av de intresserade köparna de önskar sälja till, och finns volontärföretag bland intressenterna så finns även valet att skänka bort maten.

- Vi är glada och stolta att ha med Clarion Hotel Stockholm i vårt nätverk. Det betyder oerhört mycket att ha med seriösa aktörer som brinner för hållbarhet i Foodloopz. Detta stärker vårt koncept och gör att vi kommer kunna göra ännu mer skillnad i matsvinnsfrågan tillsammans, säger Elin Aronsen Beis, VD och grundare av Foodloopz.

Clarion Hotel Stockholm ser många framtida möjligheter tillsammans med Foodloopz under 2019 och planer finns redan på både “svinnfika” för gäster och volontärluncher för samarbetspartners inom välgörenhet på Södermalm.

Foodloopz är en av finalisterna vid Återvinningsgalan på Berns 31 januari. De tävlar i kategorin ”Årets cirkulära initiativ”. Mer info om galan hittar du på www.atervinningsgalan.se.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad Påsk!

Skrot försvann

Tidningen Norra Skåne skriver att en stöld inträffat på återvinningscentralen i Vankiva.

Omvärlden
Återvinner plast från organiskt avfall

Produktnyheter
Toppkvalitet med återvunnen plast

Mindre brand vid värmeverk

Nyhetsbrev

Mängder av skräp plockat utmed västkusten

Uppemot 45 ton mindre skräp utmed västkusten. Så lyder en första prognos för vad vårens Städa Kust-insats genomförd av Städa Sverige och tusentals idrottsungdomar resulterar i. 

Arkiv

Hybrit nominerat till pris

Återvinn med Arket

Recyclingdagen
Programmet klart för Recyclingdagen!

Programmet för Recyclingdagen Helsingborg 2019 om trender som driver avfallshantering och återvinning är nu klart.

Recyclingdagen
Investerar i digital avfallshantering

Recyclingdagen
Framtidens sophämtning: On demand!

I Helsingborg genomför NSR, Bintel och Öresundskraft just nu ett försök där de boendes sopkärl försetts med sensorteknik och uppkoppling till ett IoT-nätverk. Därmed möjliggörs hämtning av avfall när kunden själv vill.

Serie: Åt vilket håll styr lagarna?
Del 4: Forskningens syn

Cirkulär ekonomi kan minska CO2-utsläpp med 56 procent

Digitala marknadsplatser för återvunnet, fler samarbetande leverantörer men också ekonomiska styrmedel ska göra cirkulära materialflöden mer lönsamma.

Risk för radioaktiv läcka

Ikea mest hållbart, när konsumenten får välja

ChemRec Europe publicerar ståndpunkter

Nybildade Chemical Recycling Europe har publicerat en samling ståndpunkter där man listar de mest angelägna ämnena som påverkar kemisk återvinning av polymerer idag.

Produktnyheter
Vatten på flaska helt i rPET

Vad slänger örebroarna i soppåsen?

Örebro kommun skickade cirka 21 800 ton avfall till förbränning under 2018. För att se vad örebroarna slänger i restavfallspåsen görs plockanalyser varje år.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Omvärlden
Vill se globalt plastavtal

Museiöl bryggs på överblivet bröd

Provsitt avfallets ”Iron Throne”....

15 april har sista säsongen av Game of Thrones premiär. Redan den 13 april finns dock möjligheten att provsitta en unik tron……

Handeln om höjd kemikalieskatt: "Glädjekalkyl"

Forskarnytt
Skapar fossilfria produkter av brukens restströmmar

Forskarnytt
Bättre återvinning av PUR

Fastighetsbolag satsar på återbruk av vitvaror

Produktnyheter
Flergångspåsar för frukt och grönt

Forskarnytt
Matrester kan bli till hållbar plast

Väg till arbete via återvinning beviljas medel från Tillväxtverket

Här blir överskottsplantor till pesto

Produktnyheter
Ljudmodul till smart papperskorg

Omvärlden
Cirkulär skandinavisk handelsplattform för plast

Forskarnytt
Kommersialiserar återvunnen kolfiber

San Sac förvärvar

Brand på byggåtervinning

Tecknar nytt avtal för biogas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139