23948sdkhjf

Designriktlinjer för rPet i livsmedelstråg

Riktlinjer för design av PET-tråg med återvunnet material har tagits fram av Petcore Europe och Plastic Recyclers Europe. Guiden heter "Clear transparent to be recycled even in food applications”. Med den vill man stimulera användningen av återvunnen PET även i förpackningar för livsmedel.

PET-tråg idealiska för många applikationer: Färsk mat och mejeriprodukter som t ex färskt kött, ost, färsk pasta, etc och som blisterförpackningar till lampor, verktyg, kroppsvård, samt för medicinska förpackningar. PET är den mest cirkulära plasten inom EU idag och PET-baserade tråg består redan idag i genomsnitt av ca 55% återvunnen plast.

Trenden är att allt fler PET-tråg samlas in för återvinning. Ändå måste mer göras, menar PET-industrin. – Förutom separat insamling och korrekt sortering av tråg och andra PET-folie produkter är design för återvinning ett viktigt verktyg för att öka cirkulariteten, Sebastian Lemp, Communications Executive
Petcore Europe.

För att ytterligare öka framgången för PET-flaskor och dess höga återvinningsgrad i Europa, lanserar Petcore Europe och PRE en guidline för återvinningsdesign av PET-tråg. Riktlinjerna kan laddas ner kostnadsfritt på www.petcore-europe.org/ och på www.plasticsrecyclers.eu/).

De är utvecklade av PET Thermoforms Working Group under Petcore Europe och kan konsulteras av branschen för att förbättra Design för återvinning av förpackningar. Riktlinjerna kommer snart att genomföras i verktyget PRE RecyClass (www.recyclass.eu/).

Med dessa riktlinjer vill PET-industrin visa att korrekt utformad emballage, separat insamling, bra sortering och återvinning av PET-tråg är vägen mot ökad cirkularitet. De återspeglar den nuvarande tekniska situationen. Petcore Europe välkomnar eventuella förslag till förbättringar och kommer att utvärdera vilken ny inkommande teknik som helst för att förbättra återvinningen.

Alla intresserade parter kan kontakta Petcore Europe för att ansluta sig till denna specifika arbetsgrupp för att samarbeta mot en förbättrad hållbarhet för PET-baserade tråg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078