23948sdkhjf

Bättre hantering av läkemedelsavfall

Enskededalens servicehus i södra Stockholm har med några enkla medel och på kort tid förbättrat sin hantering av läkemedelsavfall.

Genom att använda retursystemet Recarebox har de i dag få stölder av läkemedel, mer ordning och reda samt minimerad risk för rån.

Enskededalens servicehus hade flera skäl till att ändra sina rutiner för hanteringen av läkemedelsavfall. Främst ville de förbättra hanteringen och begränsa stölderna av läkemedel. Det som servicehuset vill lyfta fram som den största förbättringen efter att de började använda retursystemet Recarebox hänger ihop med att personalen inte längre lämnar läkemedelsavfallet på apoteket. Allt läkemedelsavfall hämtas numera av bud, som transporterar bort det för destruktion.

Låg risk för läkemedelsstölder 

– Efter att vi nu har använt systemet en tid ser vi stora förbättringar. Det gäller främst en betydligt bättre arbetsmiljö. Att alla som har tillgång till läkemedlen inte kommer åt dem lika lätt som tidigare betyder att risken för stölder har minskat, berättar Tabitha Nodeh, kvalitetsansvarig för hälso- och sjukvårdspersonalen och biträdande enhetschef på Enskededalens servicehus, i ett pressmeddelande.

Innan Enskededalens servicehus började använda Recarebox lades allt läkemedelsavfall i plastpåsar. När påsarna var fulla gick personalen med dem till apoteket. Retursystemet man nu bytt till är enkelt. När kartongerna är fulla beställer man hämtning på Recarebox hemsida. När man behöver nya kartonger beställs även dessa på hemsidan.

Enskededalens servicehus består av 166 lägenheter och 20 vårdomsorgsboenden. 90 procent av de boende har APO-doser, det vill säga doser som iordningställts av apoteket. Sju sjuksköterskor hanterar allt läkemedelsavfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063