23948sdkhjf

”Bröl”, succé på julbordet?

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Willys pilottestar just nu ett nytt grepp i 20-talet butiker. Den så kallade brölen är en mörk lager bryggd på färskt men osäljbart bröd.

Läs också: Efter inställda festivaler – nu ska 25000 liter öl räddas

– Brödet kompletterar malten i jäsningsprocessen. Ett spännande sätt att bekämpa svinn i dagligvaruhandeln, säger Johanna Eurén, pressansvarig på Willys till Fri Köpenskap.

Omkring 30 procent av malten kan bytas ut mot bröd som annars hade hamnat i soptunnan.

– Det innebär att ungefär 100 kilo bröd används per tusen liter öl. Inte fy skam, konstaterar Johanna Eurén.

Brölen lanseras i samarbete med Dafgårds och bryggs av Charlis Brygghus. Konceptet har tidigare testats hos Urban Deli men för Willys är satsningen helt ny. Flaskorna har precis landat i utvalda butiker runtom i landet.

Läs också: Nya nationella mål för en cirkulär ekonomi

– Det rör sig om en ganska liten mängd och försäljningen går väldigt bra så vi räknar med att sälja slut ganska snart. Ett lite annorlunda grepp är att den exponeras i brödavdelningen, berättar Johanna Eurén.

Hurvida försäljningen blir ett stående inslag får framtiden utvisa.

I dagsläget rör det sig om ett tillfälligt parti julöl. Sedan får vi utvärdera testet och se om vi kan ta det vidare. Vi letar hela tiden efter effektiva sätt att bekämpa matsvinn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156