23948sdkhjf

Tidigare vinnare: Glykolåtervinning nu i industriell skala

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Årets Återvinningsanläggning blev 2015 Recyctec som återvinner glykol.

Göran Nylén har precis tillträtt som vd i bolaget.

Läs också: Återvunnen glykol minskar CO2-avtryck

- Idén formaliserades och realiserades 2015 i vad som var tänkt att bli en prototypanläggning, men idag är den anläggningen, belägen i Jönköping, industrialiserad och för närvarande pågår omfattande produktionstekniska förbättringar och kapacitetsökningar där.

Hur ser det då ut när det gäller återvunnen glykol?

- Om vi börjar med ett globalt perspektiv kan man ganska snabbt konstatera att efterfrågan på teknisk glykol är mycket större än den globala produktionskapaciteten, så det finns en stor efterfrågan på produkten i sig. Teknisk glykol är en grund i olika applikationer, för fordon till exempel, kyla/värme, textil och fiberindustri, avisning av flygplan med flera. Det senaste året har Recyctec lanserat ett eget varumärke, EarthCare®, som är en färdigformulerad produkt för fordon och fastighetssystem som nu finns ute hos ett ökande antal återförsäljare och partners.

Historiskt har huvuddelen av efterfrågan bestått i teknisk glykol som vi återvinner till andra producenter av färdigformulerad råvara. Den efterfrågan är fortfarande väldigt stark, säger Göran Nylén.

Läs också: Återbetalningskrav för Recyctec

De som köper återvunnen glykol, gör de ett nummer av detta eller är det en råvara som andra?

- Det är en liten vattendelare nu enligt vår mening. Tidigare har användare av återvunnen teknisk glykol inte lyft upp miljövärdet. Nu har det spetsats till och blivit mycket tydligare, i och med en vetenskaplig undersökning som gjorts av RISE och som visar på betydande minskning av CO2-avtrycket när man återvinner glykol och använder denna.

Den undersökningen har skapat ett stort intresse så det är en förhoppning och förvissning att även industrikunderna kommer att lyfta upp miljöeffekterna i sitt erbjudande till sina slutkunder genom sitt samarbete med oss, säger Göran Nylén.

Verksamheten bygger på en egenutvecklad teknik och process som i vissa processteg skiljer sig från kollegor i branschen.

Läs också: VD-byte i Recyctec

- Utan att gå in på detaljer så är vår process avsevärt mindre energikrävande än andra förekommande processer. Det bidrar i sig till minskad miljöpåverkan.

Var kommer glykolen ifrån?

- Det är från insamling av farligt avfall, samt att vi har vissa större, industriella användare av glykol som vi samarbetar med. Här vill jag gärna slå ett slag för att insamlingen av glykol i återvinningssystemet kan förbättras kraftigt. Det finns stora mängder återvinningsbar glykol som idag går till förbränning istället för att tas om hand. Förutom de negativa miljöeffekterna ger den hanteringen heller inte särskilt mycket kraft eller kraftvärme tillskott. Energiinnehållet är nämligen lågt. Lose-lose kallar jag det för, säger Göran Nylén.

Utmärkelsen, betydde den något speciellt?

- Som nytillträdd har jag lite svårt att svara på det. Men jag känner mig stolt över att företaget förekommit i de sammanhangen. Jag har varit i återvinningsbranschen tidigare i en annan roll, så jag vet vilket fokus och genomslag det kan få. Sedan är det upp till oss själva att använda detta i olika sammanhang och vår egen marknadsföring. Alla här är stolta över att ha fått utmärkelsen, och det är ju egentligen nu vi visar hur den här idén faktiskt har realiserats till en industriell nivå, avslutar Göran Nylén.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Startar återvinning av hårda plaster

Energirekord 2018

Textilservicejätte i hållbarhetssamarbete

Slutförvar kan byggas ut

Svensk Kärnbränslehantering kan beviljas tillstånd enligt miljöbalken till utökad verksamhet vid Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

MISAB blir ABT Väst

Nyhetsbrev

Globalt initiativ för minskat plastavfall

Hela plastvarukedjan i kraftfullt samarbete.

Arkiv

Forskarnytt
Kork blir bränsle med ny förgasare

NSR fick kungligt besök

Insamlingsinitiativ sprider sig

VD-byte hos Borås Energi och Miljö

Hållbar Europanyhet från Ed

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Vilka blir årets galavinnare?

Restauranger och storkök börjar med returbackar 

Avfall Sveriges vd knyts till Lunds universitet

ÅI går med i Global Recycling Foundation

Produktnyheter
Självsorterande återvinning

Ny förpackning minskade köttsvinn

Forskarnytt
Olja från uttjänta däck kan fungera som drivmedel

Den pyrolysolja som Enviro utvinner från uttjänta däck kan användas som drivmedel. Det har RISE tillsammans med Enviro och Ragn-Sells kommit fram till i forskningsprojektet som startade i oktober 2017.

De köper blekingebolag

Forskarnytt
Ny biobaserad plast för plastflaskor

Öppnar plaståtervinning i Polen

Start för utbildning om hållbara material

I januari startar BioLyftet, en utbildning som ska hjälpa företag som vill påbörja övergången till biobaserade, återvunna och återvinningsbara material.

Nytt steg mot fosforåtervinning

Forskarnytt
Räcker råvarorna för framtidens energi?

Produktnyheter
Materialhanterare som elhybrid

Matförpackningar i återvinningsprojekt

Ny mässa för VA och avfall

1

Debatt
Skatt på avfallsförbränning måste stoppas

Forskarnytt
Förpackningens utformning avgörande för källsortering

Blir ny vd

5 tips: Så minskar du matsvinnet i jul

Ska bli världsledande inom glasinsamling

Omvärlden
Nytt WEEE-alternativ i Norge

Han blir vd på Svenska Metallkretsen

VD-byte hos Avfall Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.108