23948sdkhjf

Nya avfallsplanen fastställd

Naturvårdsverket har nu fastställt Sveriges nya nationella avfallsplan och avfallsförebyggande program.

Varje land inom EU ska ha en nationell avfallsplan och ett program för att förebygga uppkomsten av avfall. Enligt avfallsförordningen är det Naturvårdsverket som ansvarar för att ta fram och besluta planen och programmet, som sedan skickas till EU.

Planen och programmet ger en sammanfattande bild av hur Sveriges arbete med att förebygga avfall och minska avfallets miljöpåverkan går och beskriver hur det kommer att fortsätta de kommande åren. Arbetet fortsätter med de särskilda strömmar som identifierades i tidigare planer och program som viktiga: mat, textil, elektronik och bygg- och rivning. Plast och nedskräpning är nya områden som uppmärksammats som viktiga att arbeta med.

Den nya planen och programmet är samlade i ett gemensamt dokument, ” Att göra mer med mindre - Nationell avfallsplan och avfallsförebyggande program 2018 - 2023”, som ersätter avfallsplanen ”Från avfallshantering till resurshushållning” från 2012 och det avfallsförebyggande programmet ”Tillsammans vinner vi på ett giftfritt och resurseffektivt samhälle” från 2014.

I och med att EU nyligen beslutade om ändringar i avfallspaketet kommer planen och programmet att behöva ses över och revideras redan till juli 2020. En länk till planen hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156