23948sdkhjf

Aktuellt: Fem trender inom avfallshantering

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Ständigt presenteras det nya, innovativa lösningar för avfallshantering. I denna artikel sätts fokus på fem trender att ha koll på.

Trenderna ifråga har identifierats och sammanställts av DLL, en global leverantör av finansiella lösningar bland annat till avfallssektorn. Läs mer om DLL på denna länk.

Läs också: Dansk startup gör avfallshantering effektivare

Trend 1: Elfordon

En tydlig trend är att ny elektrisk teknik införs för sopbilar, gatsopmaskiner och andra typer av fordon. Volvo FC Electric testas exempelvis i Göteborg som Recycling tidigare uppmärksammat, och kommer nästa år att börja användas i Hamburg. Elfordon i avfallshanteringen bidrar till förbättrad luftkvalitet samtidigt som trafikbuller minskar. Att investera i elfordon kommer dock inte att vara friktionsfritt. De förväntas kosta mellan 1,2 och 2 gånger med än dieselfordon och kräver dessutom ytterligare investeringar i infrastruktur för laddning. En del av detta kommer dock att kompenseras av lägre bränsle- och underhållskostnader, samt en längre livslängd för fordonen.

Trend 2: Uppkopplad utrustning

Teknik för IoT, Internet of Things, används för att skapa en mängd nya alternativ inom branschen för avfallshantering. Ett exempel är smarta avfallskärl som själva meddelar när de börjar bli fulla och behöver tömmas. Programvara beräknar den mest effektiva rutten för tömningsfordon så att dessa används optimalt varje dag och onödig körning undviks.

Läs också: Mot trenden: Här minskar avfallet

Trend 3: Automatisering

Automatisering ser vi fler och fler exempel på, i olika utsträckning och former på många områden inom avfallshantering. Robotiserade sorterare som sorterar byggavfall 24 timmar om dygnet är ett exempel, automatiska avfallstransformatorer som omvandlar organiskt avfall till biobränsle och gödsel ett annat. Varje sådant projekt är unikt och innebär därmed stora utmaningar för både företag och samhällen som tar sig an dessa.

Trend 4: Outsourcing

Fler och fler kommuner lägger ut sin avfallshämtning och återvinning till privata företag för att minska sina kapitalutlägg och även bemanningskostnader. Därmed läggs en stor ekonomisk börda på avfallshanteringsföretag som måste investera i kostsam utrustning som ofta har en återbetalningstid på mellan fem och tio år. Denna risk ökar i och med att avtalstiderna förkortas, från perioder på tio eller till och med femton år, till så kort avtalstid som fem år.

Trend 5: Avfallsförebyggande

Det bästa sättet att hantera avfall är att undvika att skapa avfall. Det har varit en stark ökning i den allmänna opinionen för god avfallshantering och återvinning på senare år, i takt med att miljöfrågorna fått ett allt större genomslag. Världen över pågår kampen mot engångsprodukter i exempelvis take-awaysektorn och mot nedskräpning, inte minst av våra hav.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Startar återvinning av hårda plaster

Energirekord 2018

Textilservicejätte i hållbarhetssamarbete

Slutförvar kan byggas ut

Svensk Kärnbränslehantering kan beviljas tillstånd enligt miljöbalken till utökad verksamhet vid Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

MISAB blir ABT Väst

Nyhetsbrev

Globalt initiativ för minskat plastavfall

Hela plastvarukedjan i kraftfullt samarbete.

Arkiv

Forskarnytt
Kork blir bränsle med ny förgasare

NSR fick kungligt besök

Insamlingsinitiativ sprider sig

VD-byte hos Borås Energi och Miljö

Hållbar Europanyhet från Ed

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Vilka blir årets galavinnare?

Restauranger och storkök börjar med returbackar 

Avfall Sveriges vd knyts till Lunds universitet

ÅI går med i Global Recycling Foundation

Produktnyheter
Självsorterande återvinning

Ny förpackning minskade köttsvinn

Forskarnytt
Olja från uttjänta däck kan fungera som drivmedel

Den pyrolysolja som Enviro utvinner från uttjänta däck kan användas som drivmedel. Det har RISE tillsammans med Enviro och Ragn-Sells kommit fram till i forskningsprojektet som startade i oktober 2017.

De köper blekingebolag

Forskarnytt
Ny biobaserad plast för plastflaskor

Öppnar plaståtervinning i Polen

Start för utbildning om hållbara material

I januari startar BioLyftet, en utbildning som ska hjälpa företag som vill påbörja övergången till biobaserade, återvunna och återvinningsbara material.

Nytt steg mot fosforåtervinning

Forskarnytt
Räcker råvarorna för framtidens energi?

Produktnyheter
Materialhanterare som elhybrid

Matförpackningar i återvinningsprojekt

Ny mässa för VA och avfall

1

Debatt
Skatt på avfallsförbränning måste stoppas

Forskarnytt
Förpackningens utformning avgörande för källsortering

Blir ny vd

5 tips: Så minskar du matsvinnet i jul

Ska bli världsledande inom glasinsamling

Omvärlden
Nytt WEEE-alternativ i Norge

Han blir vd på Svenska Metallkretsen

VD-byte hos Avfall Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125