23948sdkhjf

Plasten ersätts med egen påse

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Lennart Wallander, vd på Food & Friends, i en krönika om plastens framtid och Bring Your Own-rörelsen.

Om vi minns 2018 som året då det gröna ätandet tog fart, så är 2019 året då kampen mot plast börjar på riktigt. Ämnet finns redan på tapeten, till exempel med utställningar typ ”There Is No Away” som öppnade efter nyår där 7 000 plastsopor smakfullt ställts ut för att lyfta frågan.

Och folk har redan börjat ändra sitt beteende. Enligt senaste ”Food & Drink Report” från brittiska matkedjan Waitrose anger 44 procent av de svarande att de minskat delvis på sin plastkonsumtion under senaste året, lika många anger att de minskat drastiskt.

Än så länge sker detta med relativt små åtgärder, här följer några exempel: Efter kampanjer som ”The Last Plastic Straw” har det blivit mer eller mindre politiskt inkorrekt med sugrör, och Starbucks har gått ut med att de ska sluta med sugrör till år 2020, vilket motsvarar en miljard sugrör per år. Under 2018 har Waitrose helt eliminerat engångskoppar i sina caféer (52 miljoner färre plastlaminerade koppar i soporna per år) och varuhuset Selfridges har slängt ut plastflaskor med vatten ut sitt sortiment och letar andra sätt att förpacka drycker.

Att bära med sig en designad vattenflaska att fylla på har blivit en statusmarkör motsvarande en väska från Michael Kors, på Instagram finns en halv miljon inlägg taggade #waterbottle. Användningen av plastpåsar har minskat efter butikerna började ta betalt för dem, i England med 85 procent sedan 2015, i Sverige med så mycket som 35 procent under 2018 enligt Svensk Handel. Samma källa anger att 12 procent av konsumenterna numera aldrig använder plastkassar när de handlar.

Det här är bara början. För att eliminera plastpåsarna i frukt och grönt kommer ”BYOVB” att slå igenom, vilket betyder ”Bring Your Own Vegetable Bag”. På samma sätt som med vattenflaskor tar man med påsar till butikerna när man handlar och bär hem råvarorna i.

Men varför begränsa sig till en avdelning? Helt förpackningsfria butiker börjar äntligen hitta formen, som australiska ”The Source” med ett 40-tal butiker och andra koncept som amerikanska ”NADA” och ”The Fillery” samt tyska ”Unverpackt”. I Sverige finns butiken ”Gram” i Malmö.

I dessa butiker handlar man dessutom på lösvikt, vilket enligt undersökningar i snitt närmast halverar koldioxidutsläppet jämfört med att köpa som vanligt. Även delin kommer att få vänja sig med ”BYO” för take away, där maten läggs i kundernas egna lådor som sedan diskas hemma. Livsmedelsverket hälsar att det inte finns något i lagstiftningen som förbjuder detta.

Kampen mot plasten börjar nu. Är din butik redo?

Lennart Wallander är vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Avfall Sverige tycker till om vägledning

ÅI-synpunkter på vägledning för insamlingssystem

Tv-kock i nytt svinnprojekt

Debatt
Fri rörlighet bör gälla även avfall

Forskarnytt
Receptet för återvinning av nyttiga metaller

Nyhetsbrev

Återvinningsgalan
Nomineringen öppen!

Nu är nomineringen öppen till nästa Återvinningsgala.

Arkiv

Fiberbaserat tråg kan ersätta svart plast

Skrottjuvar åkte dit

Erbjuder plockanalyser

Asfaltåtervinning för miljoner

Börjar använda återvunnen PET

Skumglastillverkare nu i samma koncern

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Biogas från containerbaserad lösning

En containerbaserad lösning för småskalig produktion av biogas är på väg att se dagens ljus strax utanför Enköping.

Intervjun
Weine Wiqvist summerar 25 år som vd

Efter tjugofem år som vd för Avfall Sverige lämnar Weine Wiqvist jobbet vid halvårsskiftet. I den här stora intervjun samtalar Recycling med honom om frågor som varit mer eller mindre aktuella under de här åren.

Visionen: Pendlare på morgonen, varor på dagen och sopor nattetid

Med NTX presenterar Scania ett nytt koncept för flexibla urbana transporter.

Fyrklöver förnyar samarbete för hållbart samhälle

Rester från skogen framtidens flygbränsle

Omvärlden
Etablerar JV kring kemisk återvinning

30 000 kronor till uppsatser om avfallshantering

Två examensarbeten får Avfall Sveriges stipendium 2019.

Andrahandsmarknaden för kläder ökar mer än fast fashion

Kläder har länge varit ett sätt för människor att kommunicera och förmedla personlighet, men modeindustrin innebär också en stor belastning på miljön allt eftersom konsumtionen ökat.

28 miljoner till välgörenhet – så mycket har påsinitiativ inbringat

Gruvornas roll i en hållbar framtid

Vid Biobase visas ny teknik för tillverkning av ligninolja

Ni glömmer väl inte följa oss på LinkedIn?

Marksanering
Ny teknik ska rena BT Kemiområdet

Samverkan för ökat återbruk i byggbranschen

Avfallsupphandling som främjar innovation

FTI kommenterar avbrutet samarbete

Avfall Sverige fick ny ordförande

Om plast i haven och framtidens designutmaningar

Samlade in 999 kg fett på tre månader

Vill bli möblernas Uber

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145