23948sdkhjf

Peab satsar på stenullsåtervinning

Ett bostadsprojekt i Växjö är premiärplats för Rockwools program för återvinning av överblivet isoleringsmaterial.

Byggarbetsplatsen Lokstallet i Växjö skiljer sig vid första anblicken inte från andra liknande etableringar. I direkt anslutning till tågstationens spårområde växer 136 bostäder ingående i Riksbyggens bostadsrättsförening Lokstallet fram med första inflyttning nu i dagarna.

Den stora, gröna container som är placerad i byggets ena ände gör inte heller mycket väsen av sig, men är den första i sitt slag i Sverige. Enligt Rockwool är det nämligen den allra första komprimatorn som tar emot gammal och överbliven stenull på en svensk byggarbetsplats för återvinning till nya stenullsprodukter.

Rockwool lanserade sitt återvinningsprogram i september förra året och Peab blev den första entreprenör som valde att delta. Därför kan nu stenullsisolering som annars hade gått till deponi i stället användas som råvara i nya isoleringsprodukter.
När tillräckligt stor mängd material har komprimerats
hämtas stenullen av Ragn-Sells som sorterar och kontrollerar avfallet innan det skickas tillbaka till Rockwools fabrik för nedsmältning och återanvändning.

Peabs KMA-samordnare (kvalitet, miljö, arbetsmiljö) Henrik Larsson välkomnar initiativet.
Det här är framtiden. Cirkulärt flöde av byggmaterial är ett måste för att kunna bygga på ett ansvarfullt sätt. Som Sveriges största byggföretag är det viktigt att gå i bräschen för ökad återvinning. Förhoppningsvis bidrar Rockwools återvinningsprogram till en förändring, säger Henrik Larsson.

Och en förändring behövs. En siffra som ofta används är att 35 procent av det globala avfallet kommer från byggbranschen. Henrik Larsson är därför positiv till de allt hårdare miljökraven från beställarna och menar att hållbarhetstänket inom byggbranschen går åt rätt håll.

Lokstallet må vara första svenska byggarbetsplats som deltar i återvinningsprogrammet, men Jonas Zacharoff, vd för Rockwool i Sverige räknar inte med att projektet är ensamt så länge till.

Intresset har varit mycket stort. Vi har flera riktigt stora byggprojekt som står i kö just nu och det känns oerhört positivt inför framtiden, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093