23948sdkhjf

Ny teknik kan minska matsvinnet

Mobergs Produktkontroll ingått samarbete med danska Trivision A/S som tillhandahåller den senaste visuella tekniken i sina lösningar för att hjälpa livsmedelsindustrin att minska matsvinn på grund av defekta förpackningar.

De fem vanligaste förpackningsfelen är migration/urlakning, förorening, vidhäftning/försegling, materialdefekter och etikettfel. Nu kan optisk teknik hjälpa livsmedelstillverkarna att kontrollera förpackningarnas utseende och kvalitet tidigt under tillverkningsprocessen vilket både minskar svinnet i butikerna och i produktionslinjen.

Industriell optisk teknik använder snabba och högupplösta kameror för att upptäcka skavanker på produkterna och det är en lovande teknik som kan minska matsvinnet. Industriell optisk teknik har funnits i mer än 40 år, men under de senaste 15–20 åren har tekniken blivit alltmer utbredd genom den breda distributionen av automatiserad produktion.

Tekniken används inom många olika tillverkningsanläggningar – från biltillverkning och elektronik till biovetenskap och läkemedel. Inom livsmedelstillverkning har danska TriVision byggt upp en ansenlig expertis och de kan dokumentera resultat i anläggningarna där deras teknik har installerats.

Ole K. Neckelmann är commercial Director och delägare i Trivision A/S;

– Den nordiska livsmedelsgiganten Arla har varit en nyckelkund för oss under många år, säger Ole K. Neckelmann och fortsätter:

– Arlas mål är att endast leverera perfekta produkter och de har utvecklats från en situation med många kvalitetsrelaterade driftstopp till betydligt färre stopp. Samtidigt har antalet klagomål från kunder minskat och detta har blivit en riktig framgångssaga som både varit lönsam för Arla och som minskat svinnet.”

Kamerorna i sig kan fotografera flera typer av livsmedelsprodukter och programvaran som används för att tolka bilderna kan inspektera förseglingar, dekaler, skivor, produkter och förpackningen. Hemligheten ligger i kombinationen av kameror och användarvänlig programvara som har utvecklats under nästan 20 år.

TriVision, med säte i Danmark, har just avslutat utvecklingen av sin nya lösning VisioPointer och gjort den ännu enklare att använda för operatörer. Livsmedelstillverkare kan nu automatiskt identifiera förorenade förseglingar och kvalitetsdefekter, felaktiga dekaler eller datummärkning och defekta förpackningar.

– Nya VisioPointer är bara 80×80 cm och har en höjd av 1,85 meter. Den är väldigt lätt att använda och nya artiklar passerar den på bara fem sekunder. Så det finns verkligen ingen orsak till att inte använda optisk teknik för att förbättra kvalitet, öka produktflödet och minska matsvinnet vid livsmedelstillverkning, säger Fredrik Moberg, VD, Mobergs Produktkontroll.

Matsvinn är en global utmaning och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) uppskattar att matsvinnet varje år uppgår till svindlande 1,3 miljarder ton. I Storbritannien uppskattas matsvinnet till 480 000 ton per år, varav en del kan hänföras till bristfälliga förpackningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094