23948sdkhjf

Nya skärpta förpackningslagar i Tyskland

Är ditt företag verksamt i Tyskland? Då gäller det snabbt att registrera sig som förpackningsanvändare till tyska myndigheten, om det inte redan gjorts före årsskiftet. Annars väntar dryga böter och risk för kostsamma stämningar från konkurrenter.

Tyskland har från och med årsskiftet skärpt sina lagar för återvinning av förpackningar. Ett av kraven är att man som företag verksamt på den tyska marknaden genom att sälja varor i förpackningar måste registrera sig hos den tyska registermyndigheten Zentrale Stelle Verpackungsregister, (även service- och transportförpackningar och förpackningar via e-handel omfattas).

Detta har inneburit att hela 70 000 "nya" bolag har registrerat sig som återvinningspliktiga hos den tyska myndigheten. Företag som inte tidigare fanns listade hos de olika tyska återvinningssystemen innan den nya lagen kom – trots att producentansvaret kring förpackningar har funnits sedan 1993!

I Tyskland tillämpar man något som kallas Abmahnungen. Det är helt enkelt ett sätt att låta marknaden kontrollera sig själv - eller rättare sagt företag att kontrollera varandra. Om man inte registrerar sig eller på något annat sätt inte följer de nya skärpta återvinningslagarna, med bl a höjda återvinningsmål för alla förpackningsmaterial, riskerar man att få en så kallade Abmahnungen på halsen. Den kan rendera i både böter och kostsamma domstolstvister.

I Tyskland anses företag som inte uppfyller lagstadgade krav som detta och därmed sparar tid och pengar gentemot sina konkurrenter rent juridiskt skaffa sig en illegal konkurrensfördel. Därför kan de i Tyskland få så kallade Abmahnungen av sina konkurrenter, deras advokater eller myndigheterna som övervakar marknaden. En Abmahnung är en slags varning om ett regel- eller lagbrott. Den innehåller i de flesta fall ett krav om att företaget skriftligen ska intyga att inte begå liknande regelbrott i framtiden. Intyget är oftast förknippat med ett visst vitesbelopp och bör under inga omständigheter ignoreras om man vill undvika ett kostsamt domstolsförfarande, menar Norman Karsch, chef för Miljörapportering på Tysk-Svenska Handelskammaren.

– Redan den 2 januari i år, alltså dagen efter att den nya förpackningslagen trädde i kraft, skickades de första Abmahnungen ut till företag som inte hade registrerat sig i tid och flera andra fall blev kända under de första veckorna i januari, säger Norman Karsch, som nu vill uppmärksamma exportföretag i Sverige på den nya skärpta lagstiftningen i Tyskland.

Källa: https://www.handelskammer.se/nyheter/ny-...

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094