23948sdkhjf

Svensk idé gör resurs av gamla plastgolv

En svensk idé gör det möjligt att separera lim och spackel från gamla plastgolv, material som därmed blir återvinningsbart.

150 miljoner kvadratmeter. Så stor golvyta täcks i dag, enbart i Sverige, av plastgolv, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet. Plastgolv är slitstarka och materialet lämpar sig väl för återvinning. Hittills har dock denna resurs inte kunnat återvinnas eftersom det varit svårt att separera lim och spackel från det material man velat återanvända.

Enbart i Sverige skulle återvinning av de lagda plastgolven resultera i en koldioxidbesparing om uppemot en miljon ton, enligt IVL:s beräkningar.

Framtiden kan dock se helt annorlunda ut. Tarkett menar att företaget nu knäckt den gordiska knuten och lanserar för första gången en lösning som forskats fram i Sverige och som innebär att gamla plastgolv, som hittills ofta använts till förbränning, kan bli betydligt mer värdefulla.

Enligt Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett, har ett viktigt steg tagits mot ett cirkulärt och fossilfritt samhälle genom att utrivna homogena plastgolv kan renas från lim- och spackelrester och återställas till råmaterial av lika hög kvalitet som plast gjord direkt av jungfrulig råvara.

I botten finns känd teknik som gjort det möjligt för golvbranschen att sedan 20 år använda ett system för återvinning av installationsspill från plastgolv. Enbart vid Tarketts anläggning återvinns årligen, enligt företaget, cirka 250 ton sådant spill som samlas in från golvinstallationer i hela Sverige. Potentialen är dock mångdubbelt större när nu även lagda golv kan återvinnas och för varje ton plast som återvinns besparas klimatet, enligt företaget, två ton koldioxidutsläpp.

Några utmaningar återstår dock. Dag Duberg saknar exempelvis såväl reella incitament för återvinning som system för logistik och infrastruktur.

Väl så knivigt blir att hantera golv tillverkade före 2011 eftersom de kan innehålla ämnen som inte bör återföras in i kretsloppet. Dag Duberg tror att en ökad politisk aktivitet på området kan vara ett steg i rätt riktning.

– Även våra politiska beslutsfattare har en roll att spela i att driva denna utveckling framåt. En starkare efterfrågan på återvunnet material skulle skapa mycket tydligare incitament för forskning och investeringar i nya processer. Därför förespråkar vi att förbränning av plastgolv borde förbjudas och att det vid offentliga upphandlingar bör ställas krav på återvunnet material. Utan en efterfrågan från marknaden kommer det att ta lång tid innan vi når fram till ett cirkulärt samhälle, hävdar Dag Duberg.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172