23948sdkhjf

Första jollen av plastskräp från havet döpt

Den allra första optimisten byggd av plastskräp är nu döpt….

Och namnet blev: Plastimist. Det högtidliga dopet genomfördes under tisdagen på Båtmässan i Göteborg. Den unika optimistjollen är byggd av experter från Chalmers av skräp från havet som samlats in längs den svenska kusten under förra året.

– Vi är så glada för alla roliga och innovativa namnförslag som kom in. Juryn tyckte att namnet Plastimist passade vår fina jolle allra bäst, säger Thomas Hansson-Mild, projektledare för Svenska Seglarförbundet.

Under våren och sommaren förra året har frivilliga plockat skräp utmed den svenska kusten. En del av den hårdplast som plockats har sedan använts för att bygga optimistjollen av experter på Chalmers och SSPA. Jollen visas nu för första gången på Båtmässan i Göteborg.

En rad olika namnförslag kom in i en tävling i sociala medier, och vann gjorde Madeleine Källmarks förslag Plastimist. Hennes motivering lyder: ”Plastimist är en båt som ser de positiva egenskaperna i plast men genom att använda återvunnen plast gör ett medvetet val.”

Det unika jollebygget sker inom projektet ”Optimist för havet” som drivs av organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet.

Syftet med projektet är att visa hur mycket skräp som hamnar i havet och på så sätt bidra till att minska tillförseln, både genom att visa upp jollarna i sig och med ett färskt utbildningsmaterial om problemet med plastskräp i haven.

– Vi hoppas att jollarna ska skapa nyfikenhet och engagemang när vi visar upp dem på våra event, mässor och i våra klubbar i sommar, inte minst hos barn och unga som ju är vår framtid, säger Thomas Hansson-Mild.

FAKTA:
Ca 30 kubik skräp har samlats in av frivilliga personer under våren och sommaren 2018 längs med den svenska kusten. Skräpet har sorterats och den återvinningsbara plasten har skickats till Chalmers. Allmänheten, frivilliga sjöräddare och andra aktörer har varit med och plockat. Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra miljöräddningssläp för att underlätta insamlingen av skräpet. Sammanlagt ska fem jollar byggas.

Bygget sker på SSPA Sweden AB av Christian Finnsgård, forskningschef, och John McVeagh, båtbyggare och seglare samt Giada Lo Re, docent vid Chalmers tekniska högskola. Plastskräpet har sorterats, malts ner och kapslats in och härdats.

Optimist för havet är ett treårigt samverkansprojekt som drivs av Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078