23948sdkhjf

Början till slutet för BT Kemi-historien

Förra veckan inleddes upphandlingen för efterbehandling av det södra området på riksbekanta BT Kemi-området i Teckomatorp. Upphandlingen markerar början till slutet på historien om en av landets största miljöskandaler.

BT Kemi AB producerade växtbekämpningsmedel i fabriken i Teckomatorp mellan åren 1965 och 1977 och orsakade då Sveriges första miljöskandal. På det norra området grävde företaget ner tunnor och det södra området, som saneras 2020 till 2021, är platsen för de gamla fabriksbyggnaderna. Den norra delen av området stod färdigsanerad 2009 och utgör sedan dess det omtyckta rekreationsområdet ”Vallarna”.

Den nu aktuella upphandlingen görs i två steg. Först görs en prekvalificering som avgör vem som får lägga anbud och därefter själva anbuden. Det är under det andra steget som det avgörs med vilken metod området ska saneras. Saneringen kommer att genomföras under åren 2020 och 2021 och Naturvårdsverket har beslutat om ett bidrag på strax över 150 miljoner kronor för att slutföra den.

- Det här är ett första steg mot slutet. Saneringen kommer att stänga boken om BT Kemi och ge Teckomatorp en nystart, säger Stefan Larsson, projektchef för BT Kemi Efterbehandling tillika kommunchef i Svalövs kommun.

Artikeln är en del av vårt tema om Marksanering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094