23948sdkhjf

Strategiskt samarbete för storskalig återvinning av polypropen

PureCycle Technologies inleder samarbete med Milliken och Nestlé för att öka takten i en ny teknik för plaståtervinning.


– PureCycle tar in strategiska samarbetspartners för att återvinna plastavfall av polypropen så att det får samma egenskaper som jungfrulig polypropen och återigen kan användas för konsumentförpackningar, säger Mike Otworth, VD för PureCycle Technologies.

PureCycle Technologies meddelar att man inleder samarbete med det globala kemiföretaget Milliken & Company och Nestlé, världens största livsmedels- och dryckesföretag, samtidigt som man går vidare med planerna på att öppna sin första fabrik för materialåtervinning av polypropen (PP) till jungfrulig kvalitet med en revolutionerande återvinningsmetod.

PureCycles patenterade återvinningsprocess, utvecklad och licensierad av Procter & Gamble (P&G), skiljer ut färg, lukt och andra föroreningar från plastavfall för att omvandla det till jungfrulig harts (råvara för tillverkning av ny plast). Milliken, vars additiv för plasttillverkning, spelar en avgörande roll för att ge återvunnen polypropen jungfruliga egenskaper, har tecknat ett exklusivt leveransavtal med PureCycle för att lösa den uttjänta plastens utmaning.

Nestlé arbetar med PureCycle för att utveckla nya förpackningsmaterial för att undvika plastavfall så långt det är möjligt, i linje med Nestlés åtagande att göra 100 % av sina förpackningar återvinningsbara eller återanvändbara före 2025.

– Dessa partner hjälper oss att växla upp farten när vi tar den här lösningen till marknaden, säger Mike Otworth. Det här är en validering av vår metod, och det hjälper oss att fortsätta framåt ännu snabbare, när vi gör storskalig plaståtervinning till en realitet.

–Användningen av Millikens tillsatser kommer att bidra till att PureCycles Ultra Pure Recycled Polypropylene (UPRP) är av högsta kvalitet och innebär högsta värde för varumärkesägare och konsumenter. Vi tror att det här partnerskapet ytterligare kommer att skilja ut PureCycle som en ledande återvinnare och producent av polypropen, fortsätter Otworth.

– Milliken förstår att det krävs ett meningsfullt samarbete med andra pionjärer inom industrin för att skapa en hållbar framtid, säger Halsey Cook, VD och koncernchef för Milliken & Company.
– Vi tror att PureCycles teknik kombinerad med Milliks ledande plastadditiv ger en transformativ möjlighet att höja kvaliteten och livslängden hos återvunnen polypropen och hjälpa till att lösa den uttjänta plastens utmaning.

PureCycle är mitt uppe i uppförandet av den första fabriken i Lawrence County, Ohio, som kommer att återvinna omkring 50 000 ton polypropylen och producera omkring 45 000 ton jungfrulig polypropen per år från och med år 2021.

Idag återvinns cirka 20 procent av polyetylentereftalat (PET), som används för att tillverka plastflaskor och många andra konsumenförpackningar. Däremot återvinns mindre än en procent av polypropenplasten för närvarande. PureCycle är det första företaget som enbart fokuserar på återvinning och återintegrering av polypropen uppströms för känsliga produkter, som bl a mat- och dryckesförpackningar, och andra konsumentförpackningar, bilinredning, elektronik, heminredning och många andra produkter.

– PureCycle Technologies kommer att göra högkvalitativ, återvunnen PP tillgänglig för många industrier att köpa in, säger Mike Otworth och menar att den nya tekniken visar P&G: s engagemang för hållbarhet.

Tekniken stöder också P&G att uppnå sina återviningsmål, att fördubbla användningen av återvunnen plast i plastförpackningar och att göra 90 % av produktförpackningarna antingen återvinningsbara eller att program finns på plats för att skapa möjlighet att återvinna dem. Tteknik stöder P&Gs vision att använda 100 procent återvunnet eller förnybart material och att noll konsumtionsavfall går till deponier.

– Vårt synsätt på innovation omfattar inte bara produkter och förpackningar, utan teknik som möjliggör för oss och andra att ha en positiv inverkan på vår miljö. Denna teknik har kapacitet att revolutionera plaståtervinningsindustrin genom att P&G och företag runt om i världen kan använda sig av källor till återvunnen plast som levererar nästan identisk prestanda och egenskaper som jungfruliga material i ett brett spektrum av applikationer, säger Kathy Fish, Chief Research , Utvecklings- och innovationschef, Procter & Gamble.

Den globala polypropenmarknaden värderas till över 80 miljarder dollar och är på väg att nå 133,3 miljarder dollar år 2023, enligt Transparency Market Research, 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078