23948sdkhjf

De ska återvinna elbilsbatterier

Ett finskt företag har utvecklat en metod för utvinning av metaller som nu ska användas för återvinning av litiumjonbatterier.

Det är NyTeknik som skriver om ett planerat samarbete mellan Crisolteq och Fortum, som tillsammans byggt en anläggning i Harjavalta. Fortums chef för affärsområdet återvinning och avfall säger till NyTeknik att anläggningen har en kapacitet stort nog att återvinna allt katodmaterial från alla elbilar i Europa.

Tanken är att batterierna först demonteras lokalt, där plast och aluminium tas tillvara, och sedan fraktas katodmaterialet till Harjavalta där mangan, kobolt och nickel utvinns.

Metoden som Crisolteq utvecklat innebär att materialet behandlas med olika vätskor. Metallerna separerars genom fällning, filtrering och jonbyte. Enligt uppgift pågår det tester med syftet att även kunna återvinna litium från batterier vid anläggningen.

Livscykelberäkningar som Fortum gjort tyder på att CO2-utsläpp från batteritillverkning kan reduceras med 90 % om återvunna metaller används istället för jungfruliga dito.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093