23948sdkhjf

Cykelsuccé fortsätter

Efter en testperiod blir nu Sörabs cykelåterbruk permanent.


Cykelåterbruket ger Sörabs kunder möjlighet att lämna in sin begagnade cykel på återvinningscentralen, en cykel som sedan köps upp av Easy Recycling som säljer den vidare.


Möjligheten att lämna in sin förbrukade cykel på anläggningarna Hagby, Smedby och Stockby startade som ett pilotprojekt 2018. Under perioden har närmare 1900 cyklar lämnats in på de tre anläggningarna och av dessa har Easy Recycling tagit hand om och återbrukat ungefär 1300. 
– Vi har återbrukat nästan 75 procent av cyklarna. Det är bra att vi har tagit om hand, renoverat och sålt vidare så många men vi vill köpa upp ännu fler i framtiden. Det finns verkligen en handelspotential i cyklar och vi hjälper miljön genom att skapa ett värde i återvunnen i metall. Det viktiga är att saker återbrukas och fungerar. Samhället måste gå mot mer återbruk, säger Bill Thernström fr¨n Easy Recycling.

Easy Recycling håller på att bygga en större anläggning med lager och verkstad i Huddinge (där den nuvarande butiken och verksamheten finns) för att kunna öka omsättningen. Hittills har de behövt varit lite stränga i sin bedömning och enbart köpt de bättre cyklarna. 
– När det nya lagret och verkstaden står klart kommer vi att kunna ta emot 85 procent av de inlämnade cyklarna. Jag ser fram emot att kunna rädda fler cyklar än vad vi kan idag, säger Bill Thernström.


Hittills är Sörab det enda kommunala avfallsbolag Easy Recycling köper upp cyklar ifrån. Och Marcus Jäger, konceptutvecklare på Sörab är nöjd med samarbetet.
– Det är bra att vi återbrukar cyklar eftersom det gör att vi kliver uppåt i avfallstrappan utan att vi tappar intäkter. Om man lämnar en cykel till oss kan vi garantera att den kommer återbrukas. Vi tar hand om allt material och tar därmed vårt ansvar som bolag. Jag uppskattar att Easy Recycling är ett hållbart företag som värdesätter att cyklarna får fortsätta att leva, säger han. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078