23948sdkhjf

Stora miljövinster när planglas tas omhand

Sedan i somras har en ny fraktion börjat samlats in på Sörabs ÅVC:er. Fraktionen heter fönster och målet med fraktionen är att återvinna det planglas som bland annat fönster består av.

Därför går det även bra att lägga bilrutor, dricksglas, glasskålar med mera i fönstercontainrarna.
– Egentligen kan besökarna lägga allt glas som inte är gjort av kristall eller som är värmebehandlat där. Självklart ska inte heller några glasförpackningar hamna i fraktionen, säger Marcus Jäger, konceptutvecklare på Sörab.

Efter att besökarna har fyllt en fönstercontainer åker den till Löt avfallsanläggning för att eftersorteras. Där tippas containern i en ficka och ramar och persienner med mera sorteras bort i den mån det är möjligt.
I nästa steg lastas den sorterade glasfraktionen om och transporteras till Otterbäcken vid Vänern. Sen åker materialet vidare med båt till Danmark. Där silas sedan glaset från föroreningar, tvättas och materialåtervinns till nya glasprodukter som exempelvis ölflaskor och Nutella-burkar.
– En av anledningarna till att hålla fraktionen fri från glasförpackningar är att det är producentansvar på förpackningar och de ska samlas in via producenternas återvinningssystem. Glasförpackningar är dessutom av sämre glaskvalitet än planglas. Det går bra att göra förpackningar i glas av planglas men det är svårt att omvända processen, säger Marcus Jäger.

Hittills har Sörab levererat ungefär 72 ton planglas för materialåtervinning. Förhoppningen är att det ska bli mycket mer under 2019.
– Tidigare hamnade glaset i deponifraktionen och i förbränningsfraktionen. Att vi nu har kunnat lyfta materialet inte bara ett utan i vissa fall även två steg i avfallstrappan är en stor miljövinst. Det är något som vi är väldigt stolta över, avslutar Marcus Jäger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096