23948sdkhjf

Först med pant på oljedunkar

Tyska smörjmedelsleverantören Tipp Oil är först i världen med att lansera ett pantsystem för oljedunkar. Nu bjuder de in andra leverantörer att ansluta sig till deras pantsystem.

I höstas gjorde bolaget Tipp Oil med säte i nordtyska Elmshorn dubbel debut – som både ny smörjmedelsleverantör på den tyska marknaden och som först i världen med att sjösätta ett eget pantsystem för oljedunkar.

Tipp Oils produktportfölj innehåller ett sortiment av smörjmedel för både industrin och fordonssektorn och man har egen tillverkning i Tyskland.

Tipp Oils utbud av motoroljor saluförs i förpackningsstorlekar från 1 liter till 1000 liter och det är för sina plastförpackningar från 1 och upp till 20 liter som Tipp Oil nu tagit fram ett returpantsystem.

Tipp Oils retursystem innebär att företaget ombesörjer insamling av tomma förpackningar som kunder lämnar in eller postar till deras återförsäljare eller andra företag som är returpantsystem-partner. Returpantsystemet omfattar än så länge bara Tyskland och panten per förpackning är 25 eurocent (motsvarande drygt 2,50 svenska kronor).

För att göra det enkelt och smidigt att återvinna förpackningen får kunden en returavi vid varje inköp av återvinningsbara oljedunkar från Tipp Oil.

Tipp Oil är ett dotterbolag till ett av världens största oljehandelsbolag, IPT (International Petroleum Trading).

Flera riksdagsledamöter har de senaste åren skrivit motioner där de föreslagit införande av pantsystem för fler produkter, bland annat miljöpartisten Helena Leander. Socialdemokraterna har föreslagit ett gemensamt pantsystem för hela EU.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126