23948sdkhjf

Digital plattform för återvunnen plastråvara 

Sedan den 25 april finns det en digital plattform, MORE, för återvunnen plast. Sajten har utvecklats i syfte att skapa en mer hållbar ekonomi för plast inom EU, genom att synliggöra andelen återvunnen plastråvara.

Den nya IT-plattformen har utvecklats av EUPC i samarbete med sina medlemmar och till stöd för Europeiska kommissionens EU Plaststrategi.  

Målet är att övervaka och registrera plastkonverteringsindustrins insatser för att nå EU:s mål om att använda 10 miljoner ton återvunna polymerer årligen mellan 2025 och 2030. 

Plattformen har hittills testats av ett utvalt antal företag i Europa och efter finjustering är den nu tillgänglig i sex EU-länder: Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Belgien och Nederländerna. Därmed täcker den in nästan 50 procent av de återvunna polymerer som används i Europa, skriver EUPC i ett pressmeddelande. Ytterligare EU-länder kommer att kopplas på under maj och juni, för att under sommaren 2019 inrymma samtliga länder anslutna till EU. 

Ett starkt deltagande av företag kommer att vara avgörande för plattformens funktion och trovärdighet gentemot allmänheten och lagstiftarna. EuPC kommer därför att arbeta nära sina medlemmar för att garantera en bra marknadsföring och distribution av mer information om plastkonverteringsindustrin.  

Nationella koordinatorer har utsetts i flera länder vilka de kommer att delta i den nationella övervakningsprocessen, med mandat för att ge lättare åtkomst och säkerställa bättre samordning med nationella plastkonverteringsindustrier.  

Inledningsvis så kommer plattformen att finnas tillgänglig på engelska, tyska, spanska, italienska och franska. Målsättningen är att den kommer att vara översatt till merparten av de officiella EU-språken i slutet av 2019. 

Källa: EuPC

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.362