23948sdkhjf

Vill göra pappersmassa av vete

Det globala hygien- och hälsobolaget Essity investerar cirka 400 MSEK i en integrerad anläggning för produktion av pappersmassa från alternativ fiber i form av växtbaserade restprodukter från jordbruket. Investeringen sker i Essitys produktionsanläggning för mjukpapper i Mannheim, Tyskland. Produktionsstart beräknas till andra halvåret 2020.

Essity har tecknat ett licensavtal om exklusiva rättigheter till en ny patenterad teknik, där massa baserad på alternativ fiber håller samma kvalitet som traditionell träbaserad massa till en konkurrenskraftig kostnad. Källan till fibern är exempelvis vetestrå, en restprodukt från jordbruket som ofta blir till kompost eller eldas upp.

- För att stödja våra hållbarhetsambitioner undersöker vi löpande nya produktionssätt. Detta är ett exempel på hur innovation kan bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle, säger Magnus Groth, vd och koncernchef på Essity.

Processen medför lägre förbrukning av vatten, energi och kemikalier, samtidigt som restprodukten från den integrerade massaproduktionen kan förädlas till att ersätta oljebaserade kemikalier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08