23948sdkhjf

UPPDATERAD: Vill se förtydligande av äganderätt till avfall

I en dom från 29 maj 2019 upphävde Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt länsstyrelsens beslut gällande äganderätten av spillfett och fett från fettavskiljare från McDonald´s restauranger. Idag står det klart att domen överklagas.

Domen innebar att frityroljorna räknas som kommunalt bortforslingsansvar, det vill säga att McDonalds inte själva äger sitt avfall och kan bestämma hur avfallet ska hanteras. Avfallet bedöms som därmed jämförligt avfall, alltså jämförligt med hushållsavfall.

Det står nu klart att både Naturvårdsverket och McDonald´s (Diensten Ekonomisk förening), var för sig fattat beslut om att överklaga domen.

- Vi ser mycket positivt på båda dessa överklaganden och hoppas nu att domen kommer att få prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen för ett avgörande. Det är nödvändigt att vi inom en snar framtid får en ändrad lagstiftning som tydligör verksamheternas äganderätt till sitt eget avfall. I ett cirkulärt samhälle är äganderätten en nyckefaktor för att verksamheter ska kunna utveckla nya affärsmodeller och här har svensk avfallslagstiftning inte hängt med, säger Viveke Ihd, Chef hållbar återvinning & cirkulär ekonomi, Återvinningsindustrierna på organisationens hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125