23948sdkhjf

Skrotstopp inte järnhårt trots allt?

För mer än ett år sedan aviserade Kina formellt att man avsåg förbjuda import av allt återvinningsbart material till 2020. Ny information tyder på en mer flexibel tidplan än vad man tidigare antagit.

Det är den amerikanska sajten WasteDive som rapporterar om att branschorganisationen ISRI (Institute of Scrap Recycling Industries) nyligen informerat sina medlemmar om att Kina släppt en ny version av sin plan för fast avfall, en version som har ett mjukare språk kring skrotförbudet. I den version som kom förra årets stod det explicit att importen skulle upphöra 2020, medan det i den nya framgår att kinesiska staten gradvis avser att komma fram till nollimport av fast avfall.

ISRI tolkar den nya formuleringen som att Kina fortsatt kommer att arbeta mot ett importförbud, men att det nog kommer att ta betydligt längre tid än till 2020 innan det finns på plats. Därmed tänds ett litet hopp för hårt prövade amerikanska skrotverksamheter som redan sett en kraftigt minskad efterfrågan från Kina. Situationen hjälps inte heller av det pågående handelskriget med diverse olika tullar, bland annat på metaller. Till exempel offentliggjorde Donald Trump, USA:s president, för någon månad sedan planerade tullar på kopparprodukter med resultatet att kopparpriset snabbt gick ner med 7 %.

Samtidigt bedömer ISRI att en anledning att Kina verkar mjukna kring importstopp är att landet än så länge inte har någon modell på plats för att bli självförsörjande på återvinningsbart material. Ett abrupt stopp för all import av sådana material skulle kunna orsaka en utbredd kollaps inom kinesisk tillverkningsindustri. Man påpekar också att en sak kvarstår och det är osäkerhet kring vad som ska hända. Fortsättning lär följa.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078