23948sdkhjf

Från återvinning till återbruk

En ny rapport från ett återbruksprojekt i Karlstad visar på stor utvecklingspotential för kommunalt återbruk.

Rapporten sammanfattar resultaten från ett pilotprojekt i Karlstad kommun som fokuserat på återbruk av elektronikavfall, den avfallskategori som växer snabbast och som jämte textilavfall orsakar de största miljöproblemen.

- Trots denna insikt är kunskapen om vad som döljer sig i dessa varuflöden bristfällig. År 2015 bestämde jag mig därför för att undersöka saken, säger Peter Sörensen, verksamhetsledare för Återbruket i Karlstad.

- Jag startade det privata företaget Återbruket i Karlstad och inledde ett samarbete med Karlstad Energi. Med en bemanning av ett litet fåtal personer som stod långt från arbetsmarknaden, i huvudsak nyanlända från Yemen, Eritrea och Syrien och utan extern finanisering eller kommunalt stöd nådde vi anmärkningsvärda resultat. 

Rapportens resultat baseras på verksamhetsåret 2017 då Återbruket i Karlstad verkade på två av kommunens sex återvinningscentraler och återbrukade ca 42 ton elavfall och ca 8 ton vitvaruavfall, samt sålde dessa i butik till ett varuvärde av ca 1,5 miljoner kronor. Erfarenheterna från projektet indikerar att det potentiella butiksvärdet för återbrukade produkter vid aktivt återbruk skulle kunna vara uppemot 6000 kronor per ton elektronikavfall och 2000 kronor per ton vitvaruavfall. Det framgår också att uppemot 20 % av elektronikavfallet och 10 % av vitvaruavfallet skulle kunna återbrukas om de rätta förutsättningarna ges. 

I Karlstads fall skulle detta innebära att 126 ton elektronikavfall och 40 ton vitvaruavfall årligen skulle kunna återbrukas och säljas till ett butiksvärde av ca 5 miljoner kronor om en bred satsning på aktivt återbruk enligt Återbruket i Karlstads modell gjordes.

En länk till rapporten hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266