23948sdkhjf

Utökar fastighetsnära textilinsamling

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Från och med september månad får de boende i 600 hushåll i centrala Göteborg bättre möjlighet att lämna textil till återanvändning.

– På ett övergripande plan i samhället ligger hållbart omhändertagande av textil fortfarande några steg efter exempelvis matavfall. Vi har metoder för att ta vara på textilen och utvecklar dessa hela tiden, så nästa steg är att se till att människor också kan lämna ifrån sig textil de inte längre vill ha på ett sätt som är så enkelt att man väljer det framför soppåsen under köksbänken, säger Magnus Nilsson, insamlings- och hållbarhetsansvarig på Björkåfrihet.

Läs också: FTI: Sätt miljönyttan i fokus

Inom många avfallsfraktioner är boende i flerbostadshus sedan länge vana vid att kunna sortera och lämna sitt avfall i fastigheten de bor i, såsom papper, plast, metall, batterier, lampor och kompost. Samtidigt kastas fortfarande mer än hälften av svenskarnas kläder i hushållssoporna när ägaren inte längre vill ha dem.

En lösning som det nu satsas mycket på är fastighetsnära Insamling, FNI, och att det ska finnas även för textil. Sådan insamling har Björkåfrihet (under sitt tidigare namn Emmaus Björkå) utfört i test- och projektform i Göteborg tillsammans med Familjebostäder, Bostadsbolaget och flera olika bostadsrättsföreningar. Samarbetet med Familjebostäder i centrala Göteborg är nu ett naturligt nästa steg, där avtalet är att på tillsvidarebasis tillhandahålla insamling till ca 600 hushåll.

– Vi ser detta som ett sätt att göra det enkelt för våra hyresgäster att minska sin klimatpåverkan och gå mot ett mer klimatsmart boende. Vi erbjuder en bättre service som samtidigt gör skillnad ur ett samhällsperspektiv. Dessutom kan vi lägga resurser på annat för våra hyresgäster än att ta hand om restavfall i form av textilier, säger Karin Hagberg, hållbarhetsansvarig på Familjebostäder.

För den enskilde boende innebär samarbetet att det kommer att finnas insamlingskärl i tvättstugorna där boende kan lämna textil. Björkåfrihet kommer att ta emot all textil som inte är skadad av fukt eller kemikalier. Genom att lämna textilier i tvättstuga istället för exempelvis miljö- eller återvinningsrum minskas risken att textilen skadas eller drar åt sig dålig lukt från annat avfall.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Produktnyheter
Lanserar krukor av återvunnen plast

Debatt
Låt återvinningen bevara resurser och avgifta samhället

Krav på alltför hög renhet i återvunnet material skulle kunna leda till att en stor del av dagens återvinning måste läggas ner, liksom ambitionen om en mer cirkulär ekonomi. Det menar flera debattörer.

FTI: Sätt miljönyttan i fokus

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, publicerar idag en rapport om framtidens insamlings- och återvinningssystem.

Debatt: Oklar statistik för returpapper

Innovativ upphandling i Göteborg

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (tisdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Rapport: Begagnathandelns positiva miljöeffekt

Att handla begagnat är bra för miljön.

Arkiv

Produktnyheter
Samarbete återvinner mer metaller

Produktnyheter
Återvunnen aluminium blir standard 

Scanfill investerar i ny produktionslinje

Kommuner får inte bekosta förpackningsinsamling

En ny utredning visar att en konsekvens av det nya systemet för fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar är att kommunerna från 2021 inte får bekosta sådan insamling.

Borås framtidssäkrar insamling av hushållsavfall

Borås Energi och Miljös styrelse har fattat beslut om införande av bostadsnära insamling av hushållsavfall, förpackningar och tidningar.

Returkartong får ny vd

Återvinningsgalan
Finalisterna till Återvinningsgalan klara!

Juryn har sammanträtt, bidrag bedömts och nu kan vi presentera finalisterna till Återvinningsgalan 2020!

Sims Recycling får ny ägare

Elbilsbatteriers klimatpåverkan mindre

Återvinningsgalan
EPS återvinningsbart till ny EPS

Slutar sortera matavfall

Black Friday sätter press på förpackningsinsamlingen

Textilserviceföretag sätter tuffa mål för återanvändning och återvinning

Textilserviceföretaget Berendsen presenterar nu sin nya hållbarhetsstrategi. Målet är att om tio år ska alla deras textilier återvinnas eller återanvändas.

Träspill blir offentliga möbler

Nystartade Woup i Fengersfors tar tillvara på spill som uppstår när korslimmat trä till husdelar produceras.

43 varumärken ska göra svinnet lönsamt

De blev Årets Kretslöpare 2019

Politiken och hållbarheten

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Nudging minskar hushållsavfall

Unikt IT-projekt undersöker om papperskorgar placeras rätt

Konsumtionen av engångsförpackningar har ökat de senaste åren på grund av trenden att äta och dricka på språng.

Återbrukat mode till museum

Årets Sopa 2019 utsedd!

Centralt beslut: Coop slopar plastpåsarna – inför papperspåsar

Produktnyheter
Ny serie livsmedelsgodkända återvunna färdigrättstråg

Returpack välkomnar Coca-Colainitiativ 

Forskarnytt
Ny teknik för kemisk PET-återvinning

Produktnyheter
Coca-Cola Sverige först med 100 % återvunnen plast

Recyclingdagen Stockholm
Nu är det bara en vecka kvar!

Framtidens reningsverk, redan idag….

Lina Bergström slutar som vd för ÅI

Second hand-Lucia, någon?

Politiken och hållbarheten
Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.223