23948sdkhjf

Utökar fastighetsnära textilinsamling

Från och med september månad får de boende i 600 hushåll i centrala Göteborg bättre möjlighet att lämna textil till återanvändning.

– På ett övergripande plan i samhället ligger hållbart omhändertagande av textil fortfarande några steg efter exempelvis matavfall. Vi har metoder för att ta vara på textilen och utvecklar dessa hela tiden, så nästa steg är att se till att människor också kan lämna ifrån sig textil de inte längre vill ha på ett sätt som är så enkelt att man väljer det framför soppåsen under köksbänken, säger Magnus Nilsson, insamlings- och hållbarhetsansvarig på Björkåfrihet.

Inom många avfallsfraktioner är boende i flerbostadshus sedan länge vana vid att kunna sortera och lämna sitt avfall i fastigheten de bor i, såsom papper, plast, metall, batterier, lampor och kompost. Samtidigt kastas fortfarande mer än hälften av svenskarnas kläder i hushållssoporna när ägaren inte längre vill ha dem.

En lösning som det nu satsas mycket på är fastighetsnära Insamling, FNI, och att det ska finnas även för textil. Sådan insamling har Björkåfrihet (under sitt tidigare namn Emmaus Björkå) utfört i test- och projektform i Göteborg tillsammans med Familjebostäder, Bostadsbolaget och flera olika bostadsrättsföreningar. Samarbetet med Familjebostäder i centrala Göteborg är nu ett naturligt nästa steg, där avtalet är att på tillsvidarebasis tillhandahålla insamling till ca 600 hushåll.

– Vi ser detta som ett sätt att göra det enkelt för våra hyresgäster att minska sin klimatpåverkan och gå mot ett mer klimatsmart boende. Vi erbjuder en bättre service som samtidigt gör skillnad ur ett samhällsperspektiv. Dessutom kan vi lägga resurser på annat för våra hyresgäster än att ta hand om restavfall i form av textilier, säger Karin Hagberg, hållbarhetsansvarig på Familjebostäder.

För den enskilde boende innebär samarbetet att det kommer att finnas insamlingskärl i tvättstugorna där boende kan lämna textil. Björkåfrihet kommer att ta emot all textil som inte är skadad av fukt eller kemikalier. Genom att lämna textilier i tvättstuga istället för exempelvis miljö- eller återvinningsrum minskas risken att textilen skadas eller drar åt sig dålig lukt från annat avfall.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094