23948sdkhjf

Mindre skräp efter årets Älvstädning

För första gången under de sju år Älvstädningen genomförts går trenden neråt.

Totalt plockades 23 ton skräp längs fem älvar mellan 17 augusti och 8 september. Det är en ansenlig mängd skräp, men ändå flera ton mindre än väntat. I år plockades 7 ton mindre skräp än förra året.

Läs också: Förbundskaptenens nya uppdrag

- Vilka slutsatser som går att dra av detta är för tidigt att säga men det visar helt klart att vi är på rätt spår, säger Linnéa Grahn, projektledare Städa Sverige.

Älvstädningen har engagerat omkring 2000 deltagare från 84 idrottsföreningar längs Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven där varje älv har sin egen städhelg. Tillsammans med Fortum ordnade Städa Sverige ett evenemang under premiärhelgen i Indalsälven. Alla deltagande föreningar i Östersund samlades för att plocka skräp tillsammans med ambassadören Björn Ferry. Dagen resulterade i plastförpackningar, cyklar, bildäck, glasflaskor, pappersförpackningar, ett gammalt badkar som dykarna drog upp från botten av Storsjön och mycket mera. Det var första gången Indalsälven var en del av Älvstädningen, något som blev mycket positivt mottaget av föreningarna.

Som ett projekt inom Älvstädningen har ett urval av föreningar samlat in vattenprover i anslutning till sin städsträcka som sedan analyserats för förekomst av mikroplaster. Detta projekt genomförs initialt för att belysa ämnet mikroplaster och prata om skräpet som inte syns. Sammanställning av analysprover väntas publiceras under november månad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078