23948sdkhjf

Second hand-marknaden för lyxmode en miljardindustri

Den växande second hand-marknaden för lyxmode är en tillgång snarare än ett hot för modemärkena, enligt ny rapport.

Enligt rapporten Why luxury brands should celebrate the pre-owned boom framtagen av Vestiaire Collective, där medlemmar säljer lyxmode, och Boston Consulting Group läggs fokus på att den växande second hand-marknaden kan vara nyttig för lyxmodehandlarna istället för att vara ett hot.

Rapportförfattarna menar att återförsäljning är en rekryteringsmekanism för lyxvarumärken och de som är säljare av begagnat är också även främst förstahandsköpare, något som gynnar lyxmodemärkena.

Av 62 procent av de tillfrågade som handlat ett märke via Vestiaire Collective skulle i princip samtliga köpa från varumärket igen och därtill skulle 57 procent vända sig direkt till lyxmodemärket.

Säljarna i sin tur är ofta inga second hand-köpare utan säljer i första hand för att kunna göra nya inköp vilket 32 procent av de tillfrågade medger. 44 procent av säljarna uppgav att de köper dyrare lyxvaror i dag än de skulle ha gjort utan återförsäljningsmarknad. 

– 70 procent av försäljningen på Vestiaire Collective kommer från säljare som sällan köper av oss. De köper nya, är lojala mot sina varumärken och säljer för att öka sin köpkraft på den traditionella lyxmarknaden, säger Maximilian Bittner, vd för Vestiaire Collective i en kommentar till rapporten.

I rapporten framgår också bland annat att det är så kallade millenials och generation Z som stöper om marknaden och lägger större vikt på de sociala och miljömässiga effekterna av deras inköp än tidigare generationer, menar rapportförfattarna.

Enligt rapporten är därtill begagnat ett utmärkt sätt att öka hållbarheten i modebranschen och förlänga livet på produkter som ofta är också är sparsamt använda och i gott skick.

I studien framgår också att second hand-marknaden för lyxmode exploderat de senaste åren och haft en genomsnittlig årstillväxt om 12 procent jämfört med en tillväxt om 3 procent för den totala lyxmodemarknaden.

Marknaden för återförsäljning av mode väntas växa till en storindustri under de närmaste åren och gå från från att omsätta 25 miljarder amerikanska dollar till att omsätta 36 miljarder amerikanska dollar 2021 och utgöra 9 procent av lyxmodemarknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078