23948sdkhjf

De vill tömma byrålådor på gamla mobiler

Svenskarna är dåliga på att lämna telefoner till återvinning.

81 procent har minst en gammal mobil i byrålådan och hela 19 procent har fem eller fler telefoner som inte lämnats in till återvinning. Det visar en färsk Sifo-undersökning som genomförts för tredje året i rad. Nu lanserar mobiloperatören Tre ”Mobilpantardagen” för att få fler att återvinna sin gamla mobil.

Läs också: Process för härdplaståtervinning under utveckling

- I Sverige är vi generellt sett duktiga på återvinning, men mobilerna har en tendens att bli kvar hemma i byrålådan. I vår undersökning är det många som uppger att de inte vet var de kan lämna in mobilen eller att den blivit liggande av lathet. Därför lanserar vi nu Mobilpantardagen för att öka uppmärksamheten och få fler att ta steget att lämna in sin gamla telefon, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

Att telefonen tas om hand på ett miljövänligt och säkert sätt är den största anledningen till att man kan tänka sig att återvinna sin mobil. Enligt undersökningen är det viktigare än att man får värdet av telefonen.

- Vi har ett ansvar för att de mobiler vi säljer behandlas på ett bra sätt så att vi värnar om naturens resurser. Lämnar man in sin telefon i en av våra butiker kan man vara säker på att all information tas bort innan den återvinns eller repareras och får ett nytt liv, säger Mårten Lundberg vidare.

Trist trend för återvinning mobilberget växer
Tyvärr händer det inte mycket när det gäller återvinning av mobiler. Undersökningen har gjorts i tre år och siffran på de som inte återvinner sin mobil när man köper en ny ligger runt 76 procent . Anledningarna är flera. Vissa vill ha en i reserv eller lämnar den vidare till någon i familjen. Och mobilberget bara växer. Förra året uppgav 77 procent av svenskarna att man har oanvända mobiler hemma. I år har den siffran ökat till 81 procent. Även storanvändarna, de som anger att de har fem oanvända telefoner eller fler hemma har ökat från 16 till 19 procent, en indikation på att allt fler svenskar samlar på sig allt fler telefoner.

- Medianåldern på de mobiler vi samlar in för materialåtervinning är fem år. Det betyder att mobilen har legat still ett tag innan den tas till återvinningen. Ju snabbare den kommer in desto bättre, eftersom materialet kommer till nytta igen och ersätter jungfruligt material från gruvdrift. Det är också glädjande att se att miljön lyfts fram som det viktigaste skälet att återvinna. Det ger hopp om att vi kan bli ännu bättre på att lämna in våra mobiler, säger Mårten Sundin, marknadsansvarig på El-Kretsen som i samarbete med landets alla kommuner samlar in och återvinner elavfall och batterier i Sverige.

Mobilpantardagen genomförs för första gången i år och infaller den 26 oktober, men Tre har ökat fokus på att ge gamla mobiler ett nytt liv under hela denna vecka. I butikerna kan man värdera sin mobil och sedan välja om man vill skänka pengarna till Barncancerfonden eller använda dem till att reducera sin abonnemangskostnad. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095