23948sdkhjf

Tips för ett Göteborg utan sopor

Drick kranvatten, undvik engångsmaterial och behåll din mobil länge. Det är några av tipsen i en ny satsning som ska hjälpa göteborgarna att minska sitt avfall.

”Göteborg utan sopor – 30 sätt att minska ditt avfall” är titeln på kampanjen och den som genomför alla åtgärderna kan minska sitt avfall med 140 kg per år.

48 procent av alla göteborgare vet varför det är viktigt att minska avfallet. Men bara 23 procent vet hur de ska göra. Därför lanserar staden nu 30 tips för att förebygga avfall i sina digitala kanaler. Det är konkreta åtgärder i vardagen, var och en med beräkningar av avfallsminskning, klimatvinst och ekonomisk besparing.

- Vi har delat upp de 30 tipsen i tre nivåer: för nybörjaren, för den som vill göra lite mer och för den som vill göra mycket, säger Kristin Andersson, kundsamordnare vid Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Göteborg är en av de kommuner som arbetat mest med att förebygga avfall, inom den egna verksamheten och via kommunikation till göteborgarna. Men fortfarande har en genomsnittlig göteborgare 386 kilo avfall per år. Stadens mål är att denna mängd ska minska med en tredjedel till år 2030.

Om en genomsnittlig göteborgare genomför alla 30 åtgärder kan denne minska sitt avfall med 140 kg, sin klimatpåver­kan med 460 kg koldioxidekvivalenter och sina kostnader med 15 000 kronor per år. Men alla kan inte använda alla tips, till exempel är det svårt att använda tygblöjor om man inte har småbarn eller tvätta i den gemensamma tvättstugan om man bor i eget hus.

- Men alla kan göra något. Många av tipsen är enkla, som att tacka nej till reklam eller minska användningen av plastpåsar och annat engångsmaterial. Om många kan anamma några av tipsen, så kan det totalt sett göra att avfallsmängden minskar. Vi kommer också att samarbeta med flerbostadshusägare, butiker, restauranger och andra aktörer. På så vis hoppas vi kunna påminna om tipsen och göra det möjligt att göra avfallssnåla val, säger Kristin Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14