23948sdkhjf

Tips för ett Göteborg utan sopor

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Drick kranvatten, undvik engångsmaterial och behåll din mobil länge. Det är några av tipsen i en ny satsning som ska hjälpa göteborgarna att minska sitt avfall.

”Göteborg utan sopor – 30 sätt att minska ditt avfall” är titeln på kampanjen och den som genomför alla åtgärderna kan minska sitt avfall med 140 kg per år.

Läs också: Nudging minskar hushållsavfall

48 procent av alla göteborgare vet varför det är viktigt att minska avfallet. Men bara 23 procent vet hur de ska göra. Därför lanserar staden nu 30 tips för att förebygga avfall i sina digitala kanaler. Det är konkreta åtgärder i vardagen, var och en med beräkningar av avfallsminskning, klimatvinst och ekonomisk besparing.

- Vi har delat upp de 30 tipsen i tre nivåer: för nybörjaren, för den som vill göra lite mer och för den som vill göra mycket, säger Kristin Andersson, kundsamordnare vid Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Göteborg är en av de kommuner som arbetat mest med att förebygga avfall, inom den egna verksamheten och via kommunikation till göteborgarna. Men fortfarande har en genomsnittlig göteborgare 386 kilo avfall per år. Stadens mål är att denna mängd ska minska med en tredjedel till år 2030.

Om en genomsnittlig göteborgare genomför alla 30 åtgärder kan denne minska sitt avfall med 140 kg, sin klimatpåver­kan med 460 kg koldioxidekvivalenter och sina kostnader med 15 000 kronor per år. Men alla kan inte använda alla tips, till exempel är det svårt att använda tygblöjor om man inte har småbarn eller tvätta i den gemensamma tvättstugan om man bor i eget hus.

- Men alla kan göra något. Många av tipsen är enkla, som att tacka nej till reklam eller minska användningen av plastpåsar och annat engångsmaterial. Om många kan anamma några av tipsen, så kan det totalt sett göra att avfallsmängden minskar. Vi kommer också att samarbeta med flerbostadshusägare, butiker, restauranger och andra aktörer. På så vis hoppas vi kunna påminna om tipsen och göra det möjligt att göra avfallssnåla val, säger Kristin Andersson.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Naturvårdsverket backar om bilåtervinning

Nya riktlinjer för återvinningsbarhet

Produktnyheter
Lanserar krukor av återvunnen plast

Får bullerplank av återvunnen träfiber

ABB och Stena i miljösmart återvinningssamarbete

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (tisdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Forskarnytt
Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Arkiv

Debatt
Låt återvinningen bevara resurser och avgifta samhället

Krav på alltför hög renhet i återvunnet material skulle kunna leda till att en stor del av dagens återvinning måste läggas ner, liksom ambitionen om en mer cirkulär ekonomi. Det menar flera debattörer.

FTI: Sätt miljönyttan i fokus

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, publicerar idag en rapport om framtidens insamlings- och återvinningssystem.

Debatt: Oklar statistik för returpapper

Innovativ upphandling i Göteborg

Rapport: Begagnathandelns positiva miljöeffekt

Att handla begagnat är bra för miljön.

Produktnyheter
Samarbete återvinner mer metaller

Produktnyheter
Återvunnen aluminium blir standard 

Scanfill investerar i ny produktionslinje

Kommuner får inte bekosta förpackningsinsamling

En ny utredning visar att en konsekvens av det nya systemet för fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar är att kommunerna från 2021 inte får bekosta sådan insamling.

Återvinningsgalan
Finalisterna till Återvinningsgalan klara!

Juryn har sammanträtt, bidrag bedömts och nu kan vi presentera finalisterna till Återvinningsgalan 2020!

Borås framtidssäkrar insamling av hushållsavfall

Borås Energi och Miljös styrelse har fattat beslut om införande av bostadsnära insamling av hushållsavfall, förpackningar och tidningar.

Returkartong får ny vd

Sims Recycling får ny ägare

Elbilsbatteriers klimatpåverkan mindre

Återvinningsgalan
EPS återvinningsbart till ny EPS

Slutar sortera matavfall

Politiken och hållbarheten

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Black Friday sätter press på förpackningsinsamlingen

Textilserviceföretag sätter tuffa mål för återanvändning och återvinning

Textilserviceföretaget Berendsen presenterar nu sin nya hållbarhetsstrategi. Målet är att om tio år ska alla deras textilier återvinnas eller återanvändas.

De blev Årets Kretslöpare 2019

Nudging minskar hushållsavfall

Återbrukat mode till museum

Årets Sopa 2019 utsedd!

Centralt beslut: Coop slopar plastpåsarna – inför papperspåsar

Produktnyheter
Ny serie livsmedelsgodkända återvunna färdigrättstråg

Returpack välkomnar Coca-Colainitiativ 

Forskarnytt
Ny teknik för kemisk PET-återvinning

Produktnyheter
Coca-Cola Sverige först med 100 % återvunnen plast

Recyclingdagen Stockholm
Nu är det bara en vecka kvar!

Framtidens reningsverk, redan idag….

Lina Bergström slutar som vd för ÅI

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.181