23948sdkhjf

Skatt på avfallsförbränning nästa år

Regeringens förslag om att införa en skatt på avfallsförbränning lämnas nu till riksdagen.

Förslaget aviserades i budgetpropositionen för 2020 och är en del av samarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Förslaget innebär att en avfallsförbränningsskatt införs med en skattenivå som kommer att trappas upp stegvis, från 75 kr per ton avfall 2020, till 100 kr per ton avfall 2021 och till 125 kr per ton avfall 2022. Undantag från skatten införs för farligt avfall, animaliska biprodukter, biobränsle och viss produktion av material.

Den nya skatten är en del av regeringens arbete för att nå de nationella klimat- och miljömålen. Regeringen bedömer att skatten är en åtgärd som kan ge effekt på sikt. Förslaget påverkar lönsamheten av investeringar och reinvesteringar i avfallsförbränningskapacitet.

Förslaget syftar även till att på lång sikt uppnå en mer resurseffektiv och giftfri avfallshantering i enlighet med den så kallade avfallshierarkin.

Skatten föreslås träda i kraft 1 april 2020 och bedöms öka skatteintäkterna med 0,24 miljarder kronor för 2020, vilket är en delårseffekt.

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084