23948sdkhjf

Klimatskydd och cirkulär ekonomi på IFAT 2020

Världens alla engagerade inom framtidens miljöteknik möts under fem dagar i München.

Den 4-8 maj är det dags för årets upplaga av den stora miljöteknikmässan IFAT på Messe München. IFAT är den globalt största mässan för miljöteknologi och äger rum i München vartannat år. Den lockar drygt 150 000 internationella besökare, och här samlas över 3 300 utställare från hela världen för att presentera sina lösningar för vatten, avlopp, avfallshantering och återvinning.

 Årets upplaga kommer att visa den avgörande roll som modern cirkulär ekonomi och avfallshanteringsindustrin har för klimatskyddet.

– Att årets mässa handlar mycket om kretslopp matchar tydligt handlingsplanen för den cirkulära ekonomin som ingår i Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling, berättar Marion Freitag, senior projektledare på Tysk-Svenska Handelskammaren som är representant för Messe München i Sverige.

 Framtidens miljöteknologi

­I takt med att de globala utmaningarna ökar så växer även behovet av innovativa lösningar inom miljöteknik. Ett centralt inslag i EU-kommissionens lagstiftningsagenda för de kommande fem åren är klimatpaketet ”Green Deal”. Tack vare denna agenda ska det europeiska ekonomiska systemet kunna omformas så att växthusgaser snabbt och i stor skala kan minskas för att bromsa den globala uppvärmningen.

– Fokus på IFAT 2020 ligger bland annat på effektiv avfallshantering och målinriktad återvinning. Utställarna presenterar framtida tekniska innovationer för ett verksamt kretslopp och diskuterar strategier för en optimal resurshantering.

Det innebär att man kan visa upp tekniska förbättringar längs hela värdekedjan – från insamling till sortering och användning av återvunna material i produktionen, säger Marion Freitag.

Foto: Messe München

En global språngbräda

IFAT erbjuder en stor bredd när det gäller miljötekniska utmaningar och lösningar kopplat till demografiska skiften, miljöföroreningar och klimatförändringar. Övriga frågeställningar som hanteras är exempelvis hur kommuner och regioner kan utvecklas på ett hållbart sätt och hur man säkerställer tillgång till rent, friskt dricksvatten? 

Mässan sträcker sig över 270 000 kvm och intar alla 18 hallar plus en del av Messe Münchens stora utomhusområde. Drygt hälften av alla deltagare kommer från utlandet och det gör IFAT till det största internationella evenemanget inom området miljöteknologi. 

Foto: Messe München

Förutom förstklassiga utställare erbjuder IFAT sina besökare ett omfattande program med specialshower och livedemonstrationer.

Även Sverige har varit starkt representerade de senaste åren, både bland utställarna och besökarna.

– IFAT erbjuder besökarna en språngbräda till den globala marknaden. Spännande möten blandas med tillgång till produktnyheter, upplevelser och möjligheter till att göra affärer. I år kommer ett tjugotal svenska företag att medverka och många är återkommande företag som till exempel Orwak AB och Presona AB, avslutar Marion Freitag.

Foto: Messe München

Källa: Tysk-Svenska Handelskammaren

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078