23948sdkhjf

Trenden: Insamling i egen regi

Kontinuitet, långsiktighet och större möjlighet till innovativa lösningar är några orsaker till att kommuner i ökad utsträckning nu väljer att samla in avfall i egen regi.

Avfall Sverige har i en ny rapport tittat på varför den tidigare trenden med ökad upphandling av avfallsinsamling nu brutits. Utmaningen med att upphandla kvalitet och flexibilitet har identifierats som den mest kritiska och övergripande orsaken till att kommuner idag utför avfallsinsamlingen helt eller delvis i egen regi. Detta leder till prispressade entreprenörer som inte kan leverera kvalitet och flexibilitet i nivå med vad beställaren anser sig ha efterfrågat i upphandlingen.

Idag upphandlar två av tre kommuner insamlingen av hushållsavfall. Men de blir allt färre.

- Avfallsinsamlingen är idag mer komplex än tidigare. Det ställer högre krav på upphandlingskompetens, men också högre kompetens hos de företag som ska utföra insamlingen. Många kommuner får in allt färre anbud eller inga anbud alls, vilket tvingat vissa kommuner till egen regi, säger Jenny Westin, rådgivare på Avfall Sverige, i ett pressmeddelande.

Endast tio procent av de som idag samlar in i egen regi överväger att upphandla insamlingen framöver.

- Vi ser en tydlig trend mot att allt fler kommuner går tillbaka till att utföra avfallsinsamlingen i egen regi och att andelen med insamling i egen regi troligen kommer att öka även framöver. Ungefär var femte kommun som idag upphandlar entreprenör överväger att gå över till egen regi, säger Jenny Westin vidare. 

Kontroll och uppföljning av kvaliteten på insamlingen har visat sig vara viktig oavsett form på utförandet och flertalet kommuner med upphandlad insamling sköter fortfarande kundservice i egen regi. Det ger en möjlighet för direkt återkoppling från kunderna och ger en tydligare bild av hur insamlingen fungerar.

- Kostnaden för insamling är, något oväntat, inte en tydlig faktor, då både kommuner med egen regi och upphandlad insamling anger att de får den lägsta insamlingskostnaden, konstaterar Westin.

Om undersökningen:

Avfall Sverige har med hjälp av konsultbolaget Ramboll undersökt vilka drivkrafter och motiv det finns för kommunerna att gå från upphandlad avfallsinsamling till insamling i egen regi och om det är en pågående trend. Undersökningen gjordes via enkät och intervjuer med avfallsansvariga i Sveriges kommuner. Även de externa utförarna, entreprenörerna, har intervjuats för att få deras bild av utvecklingen och möjliga åtgärder. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171