23948sdkhjf

Europa minskar avfallet, igen

I lördags gick startskottet för 2019 års upplaga av Europa Minskar Avfallet-veckan, ett EU-projekt som ska inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande.

Mellan den 16 och 24 november anordnas tusentals klimatsmarta aktiviteter runt om i Europa.

I Sverige arrangeras allt från containermingel till modeutmaningar och återbruksfester.

– Genom aktiviteterna ska vi lära oss hur miljön påverkas av vår konsumtion och vad var och en av oss kan göra för att minska avfallet. För Avfall Sverige och kommunerna är att förebygga avfall en prioriterad fråga, det visar inte minst vår vision ”Det finns inget avfall”, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige, i ett pressmeddelande.

– Genom att efterfråga och välja mer hållbart producerade textilier och använda kläder och hemtextilier längre tid kan konsumenter minska påverkan på miljön och klimatet både globalt och i Sverige, säger Rebecca Uggla, handläggare på Naturvårdsverket. Kommunerna har en viktig roll att nå sina medborgare med information om hur de kan minska sitt avfall. 

Syftet med Europa Minskar Avfallet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall. Mellan den 16 och 24 november kommer över 16 000 aktiviteter att anordnas runt om i Europa. 

Om ”Europa minskar avfallet”

”Europa minskar avfallet” är ett EU-projekt som har pågått sista veckan i november sedan 2009. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela EU. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Avfall Sverige är sedan starten nationell samordnare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096