23948sdkhjf

Fosforåtervinning redo för fullskala

I samband med mässan Water & Waste genomförde tidningarna Recycling och Process nordic scenintervjuer. Bland annat förde intervjuaren Martin Wänerholm ett intressant samtal med Jan Svärd från Easymining.

Easymining är ett utvecklingsbolag som ägs av Ragn-Sells. Man tar fram olika metoder för att utvinna användbara mineraler från olika avfallsströmmar och mest kända är man nog för sin teknik att utvinna fosfor ur avloppsslam. Så sent som idag offentliggjordes att bolaget är en av finalisterna till Återvinningsgalan.

Av samtalet framgick att användningen av fosfor som gödningsmedel inte är problemfri.

- För mycket fosfor leder till övergödning och det medför problem. Det är också en hälsofråga då en stor del av den fosfor som används i framställningen av konstgödsel innehåller kadmium. Denna tas upp av växter och grödor, hamnar sedan i avloppsslam och kan sedan åter hamna på åkrar. Samtidigt är mineralgödsel ett väldigt viktigt inslag i modernt jordbruk. Ca hälften av jordbruket i EU är beroende av den här typen av gödning, samtidigt som ca 90 % av den fosfor som används importeras från Marocko och Ryssland, berättade Svärd och tillade att man tillsammans med konsultbolaget Cowi tagit fram ett koncept för en fullskalig anläggning.

- Den kommer att ha kapacitet att klara ca hälften av Sveriges behov av fosfor. Att bygga en sådan anläggning tar ca två år och just nu är vi i processen att besluta om var det ska ske. Valet står mellan Helsingborg och Sölvesborg, avslöjade Jan Svärd.

Artikeln är en del av vårt tema om Återvinningsgalan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Bättre sortering nära bostaden
Byggkedjan först med återvunnen träregel
Digital vägledning minskar risk att farliga ämnen återvinns
EU:s nya förpackningslagstiftning offentliggjord
Ny vd till Svenska Retursystem
Nya planer för gamla däck
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.125