23948sdkhjf

Ny teknik för kemisk PET-återvinning

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

– Om vi går från en linjär till en cirkulär ekonomi så skulle PET-återvinning kunna bli en evighetsmaskin, säger Maarten Stolk, affärsutvecklare vid Ioniqa Technologies.

Ioniqa Technologies är ett spinoff-företag från Eindhovens Tekniska Universitet, specialiserat på att skapa värden av PET-avfall genom en egenutvecklade, patenterad, cirkulär teknik. I dagsläget arbetar företaget med att skala upp sin separations- och plattformsteknik vilken endast är inriktad på PET-plast. Men målet är att tekniken även ska kunna tillämpas på andra plaster och organiska material i framtiden.

Läs också: Returpack välkomnar Coca-Colainitiativ 


Behovet av hållbar plast är stort, och något måste göras för att volymerna ska öka, anser Maarten Stolk, affärsutvecklare vid holländska Ioniqa Technologies. Stolk anser att mekanisk återvinning är en automatiserad, dyr lösning, eftersom det alltid kvarstår en viss andel avfall som inte kan återvinnas. Den mest optimala lösningen ur ett hållbart perspektiv är en cirkulär lösning där man undviker att det kvarstår något avfall, säger han.


– Vi måste omvärdera vår värdekedja. Alla, såväl produktdesigners, materialtillverkare och även konsumenten måste tänka om hur vi kan göra affärer på ett annorlunda sätt jämfört med idag.


Enligt Maarten Stolk återvinns endast 10 procent av den samlade produktionen av PET-plast idag. Resten hamnar på deponi, bränns eller dumpas i naturen.


– Det finns en enorm mängd material som vi inte återvinner och som vi skulle kunna använda så mycket bättre. Jag är inte motståndare till mekanisk återvinning, men det finns vissa nackdelar. Om vi bortser från att transparent PET och olika färger måste särskiljas, så minskar materialets hållfasthet efter bara sex gångers återvinning. Och det får ändå anses vara väldigt bra.

Läs också: Bygger anläggning för kemisk återvinning


Ioniqa Technologies lösning handlar om att ta hand om det förbrukat plastavfall och via en kemisk återvinningsprocess omvandla det till monomerer vilka kan ersätta oljebaserade monomerer, i oändlighet.


- Ju större andel PET-plast som går in i denna cirkel, desto mer kan vi minska vårt koldioxidavtryck. Med vår process kan vi skapa PET med 75 procent lägre koldioxidutsläpp än andra metoder.

Företaget tar idag emot alla typer av nermalt PET-avfall, dock ej PET-flaskor. Tillsammans med en speciell katalysator och olika typer av lösningsmedel bryts polyestern ner till högvärdiga monomerer, vilka sedan kan polymeriseras på nytt till ny PETG. Även katalysatorn separeras (med hjälp av magneter), och används på nytt även den. Detsamma gäller för lösningsmedlet.

Idag har Ioniqa en demofabrik i Nederländerna i vilken man kan ta emot 10 000 ton årligen. 60 procent av kapaciteten nyttjas i dagsläget.

Läs också: Samarbete kring kemisk plaståtervinning

– Men vi växlar snabbt upp. Teknologin är skalbar och målsättningen är att växa så att vi 2021 ska kunna erbjuda vår teknologi på licens.

Ioniqa Technologies är en av sex medlemmar i den nybilade organisationen Chemical Recycling Europe. Det är en icke vinstdrivande organisationen med syfte att främja utvecklingen av kemisk återvinning av polymera material i Europa samt att fördjupa samarbetet med EU-institutioner och utveckla positiva relationer genom hela värdekedjan inom plaståtervinning i Europa

Läs mer på https://www.chemicalrecyclingeurope.eu

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Naturvårdsverket backar om bilåtervinning

Nya riktlinjer för återvinningsbarhet

Produktnyheter
Lanserar krukor av återvunnen plast

Får bullerplank av återvunnen träfiber

ABB och Stena i miljösmart återvinningssamarbete

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (tisdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Forskarnytt
Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Arkiv

Debatt
Låt återvinningen bevara resurser och avgifta samhället

Krav på alltför hög renhet i återvunnet material skulle kunna leda till att en stor del av dagens återvinning måste läggas ner, liksom ambitionen om en mer cirkulär ekonomi. Det menar flera debattörer.

FTI: Sätt miljönyttan i fokus

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, publicerar idag en rapport om framtidens insamlings- och återvinningssystem.

Debatt: Oklar statistik för returpapper

Innovativ upphandling i Göteborg

Rapport: Begagnathandelns positiva miljöeffekt

Att handla begagnat är bra för miljön.

Produktnyheter
Samarbete återvinner mer metaller

Produktnyheter
Återvunnen aluminium blir standard 

Scanfill investerar i ny produktionslinje

Kommuner får inte bekosta förpackningsinsamling

En ny utredning visar att en konsekvens av det nya systemet för fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar är att kommunerna från 2021 inte får bekosta sådan insamling.

Återvinningsgalan
Finalisterna till Återvinningsgalan klara!

Juryn har sammanträtt, bidrag bedömts och nu kan vi presentera finalisterna till Återvinningsgalan 2020!

Borås framtidssäkrar insamling av hushållsavfall

Borås Energi och Miljös styrelse har fattat beslut om införande av bostadsnära insamling av hushållsavfall, förpackningar och tidningar.

Returkartong får ny vd

Sims Recycling får ny ägare

Elbilsbatteriers klimatpåverkan mindre

Återvinningsgalan
EPS återvinningsbart till ny EPS

Slutar sortera matavfall

Politiken och hållbarheten

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Black Friday sätter press på förpackningsinsamlingen

Textilserviceföretag sätter tuffa mål för återanvändning och återvinning

Textilserviceföretaget Berendsen presenterar nu sin nya hållbarhetsstrategi. Målet är att om tio år ska alla deras textilier återvinnas eller återanvändas.

De blev Årets Kretslöpare 2019

Nudging minskar hushållsavfall

Återbrukat mode till museum

Årets Sopa 2019 utsedd!

Centralt beslut: Coop slopar plastpåsarna – inför papperspåsar

Produktnyheter
Ny serie livsmedelsgodkända återvunna färdigrättstråg

Returpack välkomnar Coca-Colainitiativ 

Forskarnytt
Ny teknik för kemisk PET-återvinning

Produktnyheter
Coca-Cola Sverige först med 100 % återvunnen plast

Recyclingdagen Stockholm
Nu är det bara en vecka kvar!

Framtidens reningsverk, redan idag….

Lina Bergström slutar som vd för ÅI

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158