23948sdkhjf

Årets Sopa 2019 utsedd!

Den 22 november delade Nordvästra Skånes Renhållning ut benchlearning-priset Årets sopa i samband med NSR-dagen i Helsingborg.

Årets pristagare är litiumbatteriet. Motiveringen är att litiumbatteriet innehåller en sällsynt metall och dessutom är en svår nöt att knäcka när det gäller säker och effektiv återvinning.

– Litiumbatteriets tillkomst har imponerat på Nobelstiftelsen, men i återvinningsledet finns en hel del kvar att önska. Här har något gått fel, då det krävs skyddsutrustning för att kunna hantera det i avfallshanteringen. Att mängden litium i varje batteri dessutom är så liten, och att den är svår att komma åt, gör att återvinningen försvåras och nästintill tillintetgörs, säger Kim Olsson, vd för NSR AB.

Litiumbatteriet, en stor beståndsdel i många av dagens och framtidens elbilar, är en icke hållbar produkt där tekniken för att ta tillvara litium borde utvecklas i snabbare takt. Det pågår forskning i Sverige, men längst har man kommit i Kina. Kanske kan detta pris hjälpa till att snabba på återvinningsteknikerna?

Årets sopa initierades 2017 för att stimulera utvecklandet av mer cirkulära produkter. Priset delades ut i samband med NSR-dagen,en branschdag med syftet att inspirera till långsiktigt hållbara val.

Tidigare pristagare:
2018 – engångsblöjan
2017 – plastförpackningen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097