23948sdkhjf

Borås framtidssäkrar insamling av hushållsavfall

Borås Energi och Miljös styrelse har fattat beslut om införande av bostadsnära insamling av hushållsavfall, förpackningar och tidningar.

Ett definitivt beslut om detta kommer efter att kommunstyrelsen godkänt utökning av bolagets investeringsplan och att kommunfullmäktige också godkänner förslaget.

-Med det här nya insamlingssystemet kommer det bli enkelt för boråsarna att sortera sitt avfall hemma vid sina fastigheter och dessutom ökar miljönyttan avsevärt, säger Göran Glans, affärsområdeschef Återvinning på Borås Energi och Miljö.

1995 infördes källsortering av hushållsavfall med svarta och vita påsar för mat- respektive restavfall via optisk sortering. Borås var en av de första städerna i Sverige som började med källsortering av matavfall, men nu behöver man framtidssäkra insamlingen av hushållsavfall och gå framåt i utvecklingen med mer återvinning.

Borås kommer att satsa på ett beprövat och robust insamlingssystem som redan idag används i ca sextio kommuner i Sverige. Systemet bygger på att varje hushåll förses med två avfallskärl som är indelade i olika fack. Totalt kommer tio olika avfall att kunna sorteras bostadsnära tack vare nya smarta insamlingsfordon som kan hantera ett flertal avfallssorter per insamlingstillfälle. I samband med projektets införande ersätts den svarta plastpåsen med en papperspåse för matavfallet. Det är ett viktigt steg för att bidra till färre plastpåsar i samhället.

-Vi har genomfört ett pilotprojekt i Borås där ca 1000 hushåll fått prova det nya systemet. Resultatet visar på hög kundnöjdhet samt en bättre utsorteringsgrad av förpackningsmaterialen. Vi kan se att en större andel förpackningar källsorteras med detta system jämfört med att lämna förpackningar till en återvinningsstation. Ett ytterligare konstaterande av pilotprojektet är att kunderna snabbt har lärt sig källsortera med det nya systemet, det är enkelt att göra rätt, säger Göran Glans.

Insamlingssystemets alla delar kommer att omfatta en investering på totalt ca 144 MSEK och ska finansieras av avfallstaxan, som kommer att behöva höjas. Efter ett definitivt beslut, kommer det att ta ca två år att introducera insamlingssystemet i Borås ca 20 000 hushåll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079