23948sdkhjf

De delar på 10 miljoner i prispengar

Fem vinnare utsågs i Lidls hållbarhetspris på totalt 10 miljoner kronor. Bland de största vinnarna finns Karlstad Universitet, RISE och KTH, alla med lösningar som tar sig an Plastutmaningen.

Fem vinnare belönades med olika belopp för utveckla sina projekt för hållbara framtidslösningar som på något sätt minskar negativ påverkan av plast i samhället. Priset Lidl Future Initiatives eller som den också kallats Plastutmaningen delades ut vid en prisceremoni på Operakällaren den 5 december.

Det var efter en intensiv ansöknings- och bedömningsprocess som tog sin början efter den 14 oktober som fem projekt kunde utses till pristagare. Lidl utlyste möjligheten för högskolor, universitet, ideella organisationer och oberoende forskningsinstitut att ansöka till Plastutmaningen.

I potten låg totalt 10 miljoner kronor till hållbarhetsprojekt kopplade till plast. Detta tack vare Lidls kunder som bidragit till detta genom en prishöjning på plastbärkassen med 50 öre. Intresset har varit stort och Lidl mottog totalt 27 kvalitativa ansökningar.

– Det är otroligt inspirerande att se det stora engagemang som ligger bakom de vinnande projekten. Vi är stolta över att kunna lyfta aktörer som kommer med kreativa framtidslösningar och inspirerar andra genom sitt engagemang. Tio miljoner kronor kommer göra stor nytta för framtidens lösningar kring plast. Jag ser fram emot att följa projekten under de kommande åren, säger Johan Augustsson, Sverigechef Lidl.

Pristagare organisationer och projekt är följande:

Friluftsfrämjandet
Skogsmulle och plastutmaningen - modernisera Skogsmulles berättelser och nå ut med kunskap om utmaningar med plast i naturen till barn.
Prissumma: 486 000 SEK

Karlstad universitet
Transformativ förpackningsdesign för hållbar utveckling - framtagande av en guide kring förpackningsdesign med syfte att minska den totala miljöbelastningen.
Prissumma: 3 848 192 SEK

RISE IVF
Återvunnen konsumentplast i film för livsmedelskontakt - öka andelen återvunnen plast i livsmedelsförpackningar genom flerskiktsfilm med återvunnen konsumentplast.
Prissumma: 1 880 000 SEK

KTH Kemisk Återvinning
Kemisk återvinning för cirkulära strömmar av plastavfall - Utforska kemisk återvinning som medel för att förbättra effektiviteten för plaståtervinning samt öka förståelse för hur plastflöden kan hanteras.
Prissumma: 1 400 000 SEK

RISE Solvolys
Återvinning av heterogent livsmedelsplastavfall - Testa och validera en återvinningsprocess som kan användas för plast kontaminerad med organiskt avfall, till exempel matrester
Prissumma: 2 439 200 SEK

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142