23948sdkhjf

Samlade in tusen ton böcker

Under 2019 samlade VafabMiljö in 1011 ton böcker.

Dessa böcker skulle tidigare gått till förbränning, men kan nu materialåtervinnas och bli till nytt papper och i förlängningen nya böcker.

Läs också: Sweco, Sodexo och Essity i cirkulärt samarbete

– Vi startade den här insamlingen i början av 2018. Under det året nådde vi över niohundra ton. Under 2019 var målet att komma över tusen. Och i december nådde vi dit, berättar Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på VafabMiljö, i ett pressmeddelande.

Det var i samband med att fraktionen "Brännbart" avvecklades på Återbruken i regionen som bokinsamlingen startades. VafabMiljös insamling var bland de första i Sverige, men nu har samma koncept startats på flera håll i landet.

– Det är otroligt kul att den här satsningen har skapat ringar på vattnet. Vi har sett flera andra bolag och kommuner som har tagit efter, och fler är på gång. Det är många som hör av sig till oss för att få råd och tips om hur man kan införa det här på ett bra sätt, säger Gunnar Weiring.

Böckerna som samlas in går vidare till återvinning i Sverige, Tyskland och Nederländerna. 1000 ton motsvarar cirka tre miljoner böcker, vilket i sin tur motsvarar ungefär tio Västerås stadsbibliotek.

– Det är mycket böcker, men det är ju inte totalvikten vi ska jaga egentligen. Visst är det bra att böckerna återvinns istället för att gå till förbränning, men det absolut bästa vore ju om dem kunde läsas av flera. Vi samarbetar med flera välgörenhetsorganisationer som tar emot både böcker och annat på våra Återbruk, men det kan vara svårt för dem sälja vidare. Återanvändning är ytterligare ett steg uppåt i avfallshierarkin, men vi behöver få folk att köpa och läsa begagnade böcker i större utsträckning, säger Gunnar Weiring.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.268