23948sdkhjf

NSR satsar på biokol

Nordvästra Skånes Renhållning och Klimatklivet investerar sammanlagt ca 25 miljoner kronor i en ny produktionsanläggning på Filborna i Helsingborg. 

Redan idag behandlar NSR regionens avfall som den resurs det är. Insamlat papper, plast och metall blir råmaterial till nya produkter. Matavfall rötas till biogas för kollektivtrafik och andra fordon, samt ger näringsrik biogödsel till odlingsmarkerna.  Nu tar NSR ytterligare ett steg framåt för hållbar utveckling genom att investera i ett biokolssystem.

Genom att producera biokol kan invånarnas trädgårdsavfall omvandlas till en stabil kolsänka och bidra till att sänka halten koldioxid i atmosfären. I processen avges energi som kan tas till vara och biokolet är genom sin struktur ett utmärkt jordförbättringsmedel som kommer göra staden grönare.

Vad betyder detta för invånarna?

Genom att lämna in trädgårdsavfall till NSR eller få det hämtat hemma vid tomten, bidrar invånarna till det kretslopp där kol binds in ifrån atmosfären och återförs till jorden. Det övergripande målet är att skapa samhällsnytta i form av minskat koldioxidavtryck och att möjliggöra cirkulära modeller där de näringsämnen och de material NSR har i omlopp används på ett resurseffektivt sätt.

Byggtiden är planerad till ett år och produktionsstart planeras till februari 2021. Under tiden kommer NSR genomföra olika försök, samt bjuda in aktörer och intressenter på vad man hoppas blir en fantastisk framtidsresa.

Vad är biokol?

Biokol bildas när biomassa hettas upp med begränsad tillgång till syre i en så kallad pyrolysprocess. I tillverkningsprocessen går en del av det kol som bundits in via fotosyntesen, så kallat biogent kol, tillbaka till atmosfären men en stor andel av kolet omformas till en stabil kolinlagring.

Biokolet är poröst med en stor aktiv yta vilket ger förmåga att hålla näringsämnen och vatten, vilket är riktigt bra för jorden. Biokolets materialegenskaper gör det även intressant för andra användningsområden så som biokol som filtermaterial, tillägg i djurfoder och konstruktionsmaterial.

Hur är biokol bra för klimatet?

När biomassa växer binds kol in från atmosfären och det snabba kretsloppet. I processen omformas kolet till stabila strukturer och via biokolet förs kolet in i det långsammare kretsloppet där det lagras under mycket lång tid. På så sätt minskar biokolet koldioxidhalten i atmosfären. Detta är motsatsen till att använda fossilt kol där kol ifrån det mycket långsamma kretsloppet frisätts till atmosfären. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078