23948sdkhjf

Sveriges största återbruksprojekt nominerat till arkitektpris 

Selma Lagerlöfs Center i Göteborg, vars inredning nästintill helt består av återbrukad inredning, har nominerats till arkitekturpriset Guldstolen. 

– Det är fantastiskt att Guldstolens jury riktar strålkastarljuset mot hållbarhetsfrågorna och återbrukad inredning! Hållbarhet är centralt i Whites verksamhet och i våra inredningsprojekt jobbar vi alltid med återbruk, men att få göra det i så pass stor skala som i Selma Lagerlöfs Center är helt unikt. Att skapa 6 200 kvadratmeter där all inredning är återbrukad, det är mäktigt, och vi visar genom detta att det går att använda återbruk även i stora projekt och dessutom göra det med kreativfiness och konstnärlig höjd, säger Annie Leonsson, ansvarig inredningsarkitekt från arkitektbyrån White. 

För att fylla den 6 200 kvadratmeter stora byggnaden har inredningsteamet på White arbetat med att samla in möbler som tidigare använts i andra verksamheter hos Göteborgs stad, såsom bibliotek, seniorverksamheter och kontor, samtidigt som man kompletterat med nyinköpta begagnade möbler.  

Dessutom har White skapat re-designade möbler, efter egna ritningar och med återanvänt material. 

Juryns nominering löd:  

”Med 90 procent återbrukade möbler är denna inredning onekligen ett etiskt föredöme (...) Det som från början sågs som en nödlösning, föranledd av budgetnedskärningar, har drivits till sin spets; inredningsarkitekterna har gjort en dygd av nödvändigheten och skapat en 'anti-inredning' som provocerar genom sin enkelhet och medvetna avsaknad av konventionella skönhetsambitioner.” 

Guldstolen delas ut den 10 mars på Arkitekturgalan på Konserthuset i Stockholm. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094