23948sdkhjf

Varsel i plastskattens spår

Trioplastägda Bengt Lundin AB utanför Arvika drabbas hårt av den plastpåseskatt som kommer att träda i kraft den 1 maj 2020. 

– Vi måste hittar nya lösningar. Kanske andra typer av påsar och andra marknader, säger Peter Dahlin, vd för Bengt Lundin AB, till Arvika Nyheter. 

Företaget räknar med ett produktionsfall mot den svenska marknaden på cirka 30 procent till följd av plastpåseskatten. Detta har lett till att Bengt Lundin AB tvingats varslar 27 av företagets anställda om uppsägning.  

Enligt Peter Dahlin har de fackliga förhandlingarna om varslet inletts. Varslet berör 24 kollektivanställda och tre tjänstemän. 

Varslet sker bland annat till följd av att företagets största kund kommer att ta bort plastpåsar helt och hållet från sitt sortiment.  

– Den kunden motsvarar 2 000 ton av företagets 14 000 ton producerade plastpåsar. Även andra svenska kunder säger sig ha meddelat att de kommer marknadsföra papper i stället för plast, säger Peter Dahlin till Arvika Nyheter. 

Vid Trioplastföretaget i Jössefors tillverkas plastbärkassar till framförallt dagligvaruhandeln. Ungefär 40 procent av företagets produktion vänder sig till den svenska dagligvaruhandeln och 60 procent går på export, i synnerhet till den norska marknaden. 

– Norge har valt en annan väg än Sverige gällande beskattningen av plastpåsar. Här har man istället startat upp “Handelns miljöfond” vilken tillika är frivillig. Vi och våra volymer har inte drabbats negativt av detta, säger Peter Dahlin till Recyclings systertidning Plastforum. 

Det företaget nu kommer att göra är att arbeta för att öka sin exportandel ytterligare i norra Europa. Framförallt Norge, Danmark och Finland.  

– Vi har tidigare inte haft kapacitet att bearbeta dessa marknader i lika hög utsträckning som vi har velat, eftersom vi inte haft någon ledig kapacitet i vår produktionsapparat, säger Peter Dahlin.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.189