23948sdkhjf

Bruna bananer blir till chips

Övermogna bananer ratas både i fruktkorgen och i butiken, trots att de inte nödvändigtvis är dåliga. Nu vill forskare på Karlstad Universitet i samarbete med Coop Värmland göra chips av de oönskade bananerna.

– Bananer är egentligen som bäst när de börjar att bli bruna, säger Roger Renström, forskare på Karlstad Universitet och fortsätter:

– Men vi konsumenter ratar brunspräckliga bananer vilket innebär att både handeln och vi kunder slänger alldeles för mycket och det gör bananen till den mest miljöovänliga frukten som finns i omlopp.

Tillsammans med forskarkollegan Len Brunzell har han tagit fram en modell för hur både handeln och konsumenten kan skiva och torka bruna bananer som annars slängs för att skapa ett välsmakande bananchips som endast består av 100 procent torkade bananer.

– Andra produkter av bananchips som säljs i handeln idag är inte torkade utan de är friterade i olja och är inte ens vanliga bananer då de flesta tillverkas av matbananer som är en helt annan sort, säger Lena Brunzell.

Tillsammans med Mia "Kock-Mia" Magnusson provade sedan forskarna fram sätt för hur butiken kan torka, paketera och saluföra bananchipsen direkt till konsumenten.

– Jag brinner verkligen för att ge våra kunder tips och råd hur vi gemensamt kan minska matsvinnet, säger Mia Magnusson.

Inledningsvis kommer bananchipsen att erbjudas i begränsad omfattning på Stora Coop Hammarö och på Stora Coop Palmviken i Arvika.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094