23948sdkhjf

Ny studie: Storpack ger matsvinn

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Att välja portionsförpackat och mindre förpackningar är mer klimatsmart.

Detta enligt en ny studie från Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, där forskare kartlagt matsvinn hos svenska hushåll. Studien visar också att osäkerhet kring datummärkning och hållbarhet hos livsmedel är en starkt bidragande faktor till att mat slängs.

Läs också: Nya nationella mål för en cirkulär ekonomi

- Förpackningar målas ofta upp som en stor miljöbov, men är nödvändiga för att transportera och skydda maten. Vi borde i stället fokusera på att förpacka maten så att mindre mat slängs då matsvinnet har större påverkan på klimatet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande. Den har  genomförts av forskare vid Karlstads universitet och forskningsinstitutet RISE.

- Att uppmuntra till mer portionsförpackat i en tid när många vill ta bort förpackningar helt är kontroversiellt. Men forskning visar att livsmedel som förpackas bättre och kan ätas upp i större utsträckning är bättre för klimatet, även om mer förpackningsmaterial används, fortsätter Williams.

Syftet med studien var att få svar på varför konsumenterna slänger olika typer av livsmedel och vilken roll förpackningen har för det uppkomna matsvinnet. Forskarna har kartlagt matsvinn ända ner på produktnivå, med hjälp av 37 hushåll i Karlstad och Stockholm. Dessa fick under en veckas tid mäta sitt matavfall, föra dagbok samt delta i intervjuer.

Förpackningen styr konsumenters beteende
Resultatet visade att förpackningens utformning spelar större roll än vad tidigare forskning visat.

Läs också: Brödöl lanseras på Coop

- Utformningen var särskilt viktigt för mejerivaror, kött och fisk, bröd samt matvaror med lång hållbarhet. För mejerivaror orsakade förpackningens utformning nästan 70 procent av det uppkomna svinnet, och för kött- och fiskprodukter 50 procent, säger Helén Williams.

Produkter med lång hållbarhet behöver uppmärksammas eftersom när dessa väl öppnats blir de produkter med begränsad hållbarhet. Flera hushåll i studien kastade bland annat såser, tomatprodukter och oliver i och med att  förpackningen innehöll för stor mängd och osäkerheten kring hållbarheten var stor.

Viktiga förpackningsfunktioner som enligt forskarna behöver utvecklas är att minska osäkerheten kring datummärkning och hållbarhet, samt anpassa fler förpackningar till konsumenternas behov. Man ska inte lockas att köpa mer mat än man hinner äta upp.

- 16 procent av maten slängdes för att datumet gått ut eller på grund av osäkerhet kring hållbarhet. 8 procent slängdes för att konsumenten inte kunnat förbruka allt innehåll då förpackningen var för stor. Dessutom relaterades ytterligare 21 procent av slängd mat till mat som blivit dålig i öppnad förpackning, vilket kan betyda att förpackningen varit för stor. 5 procent av matsvinnet var relaterat till förpackningar som var svåra att tömma, detta gällde främst mejeriprodukter, säger Helén Williams.

Läs också: Gröna innovationer får stöd av SCA

- Världens livsmedelsproduktion står i dag för en tredjedel av klimatpåverkan. Att utveckla förpackningar som gör att vi slänger mindre mat är nödvändigt för att vi ska kunna nå de globala klimatmålen och i detta arbete behöver livsmedels- och förpackningsbranschen ta ett större ansvar i att skapa en förståelse för konsumenternas behov och beteende, avslutar Helén Williams.

Vetenskaplig artikel:

Artikeln “Avoiding Food Becoming Waste in Households – The role of packaging in consumers’ practices across different food categories” är publicerad i Journal of Cleaner Production och skriven av Helén Williams, Annika Lindström, Jakob Trischler, Fredrik Wikström och Zane Rowe.

Håll dig uppdaterad med Recycling

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Räkna ut vad du tjänar på grundmålat

Nytt sätt att välja rätt fasadmaterial

Sommaruppehåll i nyhetsflödet

Forskarnytt
Bakterien bryter snabbt ner plasten

Byggsektorn ska bli cirkulär

Forskarnytt
Utvecklar process för återvinning av härdplast

Metoden ger polystyrenavfall från konsument nytt liv

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Spillvärme i Europa – unik inblick i industriernas tänkesätt

Arkiv

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Dags att skylta om

Fler batterier fattar eld när plaståtervinningen ökar

Skattebefrielse möjlig för biogas och biogasol

Kan Coronakrisen ge miljön ett uppsving inom byggsektorn?

De tecknar avtal om robotsortering

Omvärlden
Pommes frites-olja ska bli diesel

Stort nederländskt samarbetsprojekt mellan Mc Donalds, Neste och transportören Havi.

Plus

Konceptbilstillverkaren lyfter fram det återvunna

Nya nationella mål för en cirkulär ekonomi

Återvinning och återbruk ska öka genom nya regler

Produktnyheter
Ny kross- och siktskopa

Omvärlden
De fixar avfallsvirket i Norge

Ny statistik över hushållsavfallet

Återvinningsfolk i regeringsdelegation

JUST NU: Kraftig brand på återvinningscentral

Produktnyheter
Ny truckvåg på gång

Bakterier minskar tungmetaller i lakvatten

Kräver stöd till plaståtervinnarna

Systemet för spårbarhet skjuts upp

Produktnyheter
Brödöl lanseras på Coop

1

Produktnyheter
Plastbantar kvarg

Produktnyheter
Halogenfritt kompound från havsplast

Ny inriktning för biogasprojekt

Blockchain ska minska matsvinn

Plus

Intervjun
Heltäckande leverantör för rationell avfallshantering

Corona
Grovsopor på återvinningsstationer ökande problem

Produktnyheter
Vill göra en miljardprodukt av återvunnen plast

Forskarnytt
Miljoner till biomaterialprojekt

Beleco först med möbelabonnemang för privatpersoner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125