23948sdkhjf

Hållbar möbeldesign minimerar klimatavtryck

Emma Olbers är möbeldesignern som helhjärtat går inför hållbarhet.

Detta skriver Asplund i ett pressmeddelande.

Som en av de mest pålästa i branschen inom klimatsmart design utsågs hon till Årets Designer 2020 av Elle Deco, på deras gala i februari.

Det för att hon lyckas sammanföra stilrent hantverk med miljömedvetna material samtidigt som hon driver frågan framåt om det ansvar man har som designer.

Emma är utbildad vid Beckmans Designhögskola och är bland annat känd för fåtöljen Hanna Tärnsjöläder som hon formgav för Ire, pinnsoffan Greta för Tre Sekel och bordslampan Knixhult för Ikea. Till den sistnämnda har hon använt bambu, som i själva verket skulle ha slängts. Det resulterade i en ytterst liten miljöpåverkan samtidigt som varje lampa har sin säregna färgnyans.

I det ständiga arbetet med att minimera växthusgaser gäller det att fokusera på några få men betydande faktorer. Emma menar på att material som är förnyelsebara också är det som bidrar med minst utsläpp.

Hon poängterar att man kan minska en möbels utsläpp med hela 50% bara genom att välja rätt sorts material. Att rikta in sig på det som går att återanvända och renovera gör att det blir gynnsammare möjligheter för en lång och hållbar användning. En användning där man också låter produkten få visa, på ett snyggt sätt, att den gör sitt jobb.

Emma säger att det handlar om att ändra sin inställning om att en produkt kommer att se använd ut. Det krävs en slags acceptans för att en möbel så småningom kommer visa några skönhetsfel, vilket bara betyder att den gör sitt jobb.

-- Det är viktigt att föreskriva/köpa produkter som åldras vackert och av material med låga koldioxidutsläpp, går att renovera och senare går att återvinna, säger Emma Olbers.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078