23948sdkhjf

Saftflaskor nu i helt återvunnen plast

Orkla inför 100 procent återvunnen plast i dryckesflaskor från BOB och FUN Light.

Orkla byter nu helt ut den jungfruliga plasten mot återvunnen plast i dryckesflaskor från BOB och FUN Light.

– Som ett av Sveriges största livsmedelsföretag vill vi ta ansvar för att minska våra förpackningars klimatpåverkan. Vi ser kontinuerligt över vår förpackningsportfölj för att identifiera gap och möjligheter var vi kan göra förbättringar eller utveckla nya förpackningar med mindre påverkan på vår planet. Genom att använda 100 procent återvunnen plast i dryckesflaskor från BOB och FUN Light minskar vi vår klimatpåverkan med 75 procent, vilket motsvarar utsläppen från 600 bilar per år i Sverige. Det är vi stolta över, säger Henrik Julin, VD Orkla Foods Sverige.

Orkla vill att omställningen till ett cirkulärt flöde av förpackningar påskyndas. Målet är att alla Orklas förpackningar återvinns och är gjorda av återvunnet eller förnyelsebart material senast 2025. För att detta ska kunna bli verklighet behöver både insamlings- och återvinningstakten öka. Det behövs mer återvunnen råvara för att producera fler klimatvänliga förpackningar av, menar Orkla.

– Det finns idag inte tillräckligt mycket material som återvinns. Därför är det viktigt att hela värdekedjan verkar för att återvinningsgraden ökar så att fler förpackningar kan materialåtervinnas och nyproduceras av återvunnet och förnyelsebart material, säger Henrik Julin.

Själva bidrar Orkla genom att exempelvis redan 2016 införa pant på plastflaskor från BOB och FUN Light. Statistik visar att över 60 procent av flaskorna pantas. Genom ett samarbete med PantaPå kan man nu också panta alla tvätt- och rengöringsprodukter från Grumme.

Man scannar förpackningen via en app och lägger den i rätt behållare på återvinningsstationen. I appen samlar man pantpengar som går att lösa in och får information om hur mycket koldioxid man sparar. Orkla är också del i flera forskningsprojekt som syftar till att få fram nya material.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078