23948sdkhjf

Re:textile för Björkåfrihet

Släpper kollektion med omgjorda secondhandplagg.

I april lanserar secondhand-kedjan Björkåfrihet en kollektion av omgjorda secondhand-plagg framtagen i samarbete med Re:textile inom ramen för Science Park Borås och designstudion XV Production. 

I kollektionen, som är unisex, finns plagg som en lång skjorta, en kostym och en t-shirt.

– Det är häftigt att få vara med i det här skiftet med ökat intresse för återbruk. Även om vi är väldigt långt ifrån en cirkulär och hållbar klädindustri, känns det hoppfullt att fler modeaktörer testar nya tillvägagångssätt och utvecklar produkter av vad som annars skulle ses som förbrukat material. Den här kollektionen har hög modegrad och är tänkt att på riktigt konkurrera med nyproducerade varor, säger Gesica Tawakkoli Gunmalm, som tillträdde som föreningschef på Björkåfrihet i februari efter fler år i modebranschen.

Plaggen är kreerade genom upcycling vilket skapar miljönytta och minimerar risken att plaggen, som inte kan säljas, hamnar på soptipp i tredje land. Samtidigt skapas förutsättningar för sysselsättning och tillväxt lokalt, menar Re:textile.

-Råvaran för den här satsningen är exportfraktioner som inte kan återanvändas lokalt, vilket gäller för merparten av den insamlade textilen i Sverige, säger Adrian Zethraeus, projektledare för re:textile på Science Park Borås i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063