23948sdkhjf

Säkert vårtecken: Farligt avfall-bilen börjar köra

Nu är det dags för göteborgarna att ta fram trasiga mobiler, små elapparater, lampor, batterier, gammal färg, kemikalier och annat farligt avfall.

Den 30 mars startar nämligen Farligt avfall-bilen sin vårtur.

- Att farligt avfall inte hamnar i de vanliga soporna är jätteviktigt då avfallet innehåller skadliga ämnen som måste tas omhand på rätt sätt. Dessutom innehåller elektronik metaller som vi måste återvinna, säger Åsa Tärnström på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Farligt avfall-bilen startade 2006 för att göra det enklare för invånare som inte kan köra till återvinningscentralen. Den stannar på 178 platser runtom i Göteborg.

-Vi har många äldre besökare, men detta är utomhus och man lämnar sitt avfall en och en. Vi har därför valt att köra Farligt avfall-bilen som vanligt även under corona-pandemin, förklarar Åsa Tärnström.

Förra året lämnade cirka 3 800 besökare farligt avfall till bilarna. Drygt hälften av avfallet var elektronik. Resten var färg, kemikalier, nagellack och andra hushållsprodukter som innehåller skadliga ämnen.

-Nationellt sett när det gäller elavfall går mängden i kilo ner, men antalet produkter ökar. Idag omger vi omger oss med fler produkter, oftast uppladdningsbara, med el i. Det kan vara leksaker, elektriska filtar, blinkande vykort med mera. Dessa ska också lämnas in som farligt avfall, säger Åsa Tärnström och påminner om att man även kan skänka för återanvändning. Björkåfrihets lastbil följer som vanligt med Farligt avfall-bilen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078