23948sdkhjf

Avfall Sverige-expert i utredningen kring textil

Jon Nilsson Djerf kommer att representera Avfall Sverige som expert i regeringens utredning om ett eventuellt producentansvar för textil.

Utredningen har fått i uppdrag att föreslå ett producentansvar för textilier som säkerställer separat insamling av textilier för återanvändning respektive textilavfall för återvinning. Detta ska ske med hjälp av tillståndspliktiga insamlingssystem eller på annat lämpligt sätt och ska följa avfallshierarkin och uppfylla relevanta krav i avfallsdirektivet. Utredningen ska också lämna nödvändiga författningsförslag.

Jon Nilsson Djerf, rådgivare på Avfall Sverige, har blivit utsedd till en av experterna i utredningen. Jon har många års erfarenhet av avfallsbranschen och särskilt kring frågor som rör insamling och materialåtervinning. Han har även spelat en central roll som Avfall Sveriges dialogpart i textilfrågan.

- Det är positivt att arbetet med textiliers cirkularitet nu höjs. Textil är en värdefull resurs med ett stort klimatavtryck och det är angeläget att öka återanvändning, insamling och stimulera till bättre materialåtervinning. Och det arbetet aktiveras nu i hela textilkedjan, säger Jon Nilsson Djerf, som för Recyclings läsare säkert är bekant som en av medlemmarna i juryn för Återvinningsgalan.

Regeringen har utsett Birgitta Losman vid högskolan i Borås som särskild utredare. Utredningen ska presentera sitt betänkande senast den 10 december 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125