23948sdkhjf

Ragn-Sells nominerat till Food Planet Prize

Världens befolkning växer snabbt och med närmare 8 miljarder människor på jorden är det en existentiell utmaning att skapa ett hållbart livsmedelssystem inom planetens gränder.

Nyinstiftade Food Planet Price belönar initiativ som främjar en livskraftig livsmiljö och samtidigt livnär världen. När priset nu delas ut för första gången är Ragn-Sells/EasyMinings lösningar en av de nominerade.

Mat är en förutsättning för vår överlevnad men dagens matsystem utgör samtidigt ett växande hot för vår livsmiljö. För att värna biosfären måste vi hitta lösningar som kan hjälpa till att förändra vårt matsystem så att en hållbar livsmedelsförsörjning inom de planetära gränserna kan etableras. The Food Planet Prize ska uppmärksamma radikalt nyskapande projekt och lösningar längs hela livsmedelskedjan, i ett cirkulärt perspektiv – från jord till bord och tillbaka till jord – liksom initiativ helt utanför eller tvärsigenom de befintliga värdekedjorna.

Priset delas ut av stiftelsen The Curt Bergfors Foundation som bildades i augusti 2019 och har kapitaliserats med medel från Bergfors privata förmögenhet. Curt Bergfors är en norrländsk entreprenör och filantrop som grundat MAX Burgers AB. Stiftelsen vill lyfta fram och belöna initiativ som bidrar till, eller har potential att bidra till, att vår mat minskar sin negativa miljö- och klimatpåverkan.

- Det är en ära att få bli nominerad när detta globala pris skall delas ut för första gången. Det blir uppenbart med de senaste händelserna i världen att vi verkligen behöver en hållbar matproduktion, våra lösningar för näringsåterföring kommer bidra till detta, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells, i ett pressmeddelande.

Kväve, fosfor och kalium är tre viktiga näringsämnen för jordbruksproduktion. Ragn-Sells och EasyMining har utvecklat flera nya processer för att återvinna och återföra viktiga näringsämnen och använda dem i jordbruksgödsel, för att säkerställa jordbruksproduktivitet och minska vattenföroreningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093